nieuws

Lichtpuntjes

bouwbreed Premium

Het leek een saaie beursweek te worden. Jojoënde technologiefondsen zowel in binnen- als buitenland en oude waarden die weinig deden.

De nieuwe economie, die overigens volgens Eduard Bomhoff helemaal niet bestaat omdat het slechts voortborduren is op vindingen uit de 19de en 20ste eeuw, lijkt zich nog steeds niet te settelen. Kortom, business as usual. Gelukkig was er in de bouw een lichtpuntje te signaleren. De groei van het aandeel BAM zette zich deze week versterkt voort. Dat lag waarschijnlijk minder aan het definitief overnemen van NBM dan aan de aankondiging het aandeel te splitsen. Zoals iedere belegger weet, levert splitsing meestal extra koersstijging op. Overigens leverde BAM vrijdag weer wat in, maar bleef het toch ver boven de koers van een week eerder. Een tweede hoogtepunt kwam eveneens vrijdag uit Frankfurt. De Europese Centrale Bank intervenieerde in de geldmarkt met euro-aankopen. Zoals vorige week al voorspeld op deze plaats, was een stijging van de euro meer dan waarschijnlijk door de afvlakking van de economische groei in de Verenigde Staten. De interventie van de ECB was goed gepland. De toch al stijgende lijn van de euro werd hierdoor versterkt. Opvallend verder deze week was de daling van Koninklijke Olie, Shell dus, ondanks fantastische resultaten. De belegger keek echter meer naar de toekomst. Shell zelf kondigde aan een prijsdaling te verwachten na de winter. En een prijsdaling van ruwe olie heeft automatisch gevolgen voor de winst van het Brits-Nederlandse olieconcern. Afgezien van BAM was het voor de rest van de bouwfondsen weer dubbeltjes schrapen. De meeste wisten echter de beursweek hoger af te sluiten dan een week eerder. HBG en Volker Wessels Stevin sloten marginaal lager af. Vooral HBG en Heijmans vertoonden door de week heen jojogedrag. Dan weer een eurodubbeltje erbij, dan weer eraf. Vlak voor de sluiting van de beurs stond Heijmans op exact de koers van een week eerder, 16,50 euro. De ingenieursbureaus gaven een eenduidiger beeld te zien: allemaal in de min.

Reageer op dit artikel