nieuws

Leaseconstructie voor verlichtingsinstallaties

bouwbreed Premium

Afrekenen per eenheid in plaats van investeren in een nieuwe lichtinstallatie en het energieverbruik terugbrengen. Dit is de kern van de nieuwe Energiedienst Verlichting (EDV). De EDV is in feite een uitgebreide leaseconstructie voor lichtinstallaties.

Maar liefst 50 procent energiebesparing is mogelijk met moderne verlichtingsinstallaties. Toch blijkt, aldus J. van de Velde van Novem, dat veel bedrijven aarzelen om te investeren in zaken die niets met het primaire productieproces te maken hebben. Van de Velde: “Licht is bijzaak. Van de totale energierekening is gemiddeld 5 procent toe te schrijven aan verlichting. Een gunstige terugverdientijd is hier dus niet zo interessant. Bovendien haken veel ondernemers al af tijdens de inventarisatie door de ‘overkill’ aan technische informatie van leveranciers.”

Pilotproject

Met het idee van een EDV heeft een bedrijf geen zorg meer over zijn verlichting. Advies, levering, installatie en onderhoud wordt door een externe partij geregeld. Van de Velde: “Daarmee wordt het voor een bedrijf echt aantrekkelijk om te kiezen voor energiezuinige verlichting. Het kan een aardige energiebesparing opleveren zonder dat daarvoor hoeft te worden geïnvesteerd.” Of een bedrijf met de EDV over het geheel goedkoper uit is, is nog niet bekend. Het eerste pilotproject vindt plaats bij Berghuizer papierfabriek in Wapenveld. Van de Velde: “Doel is om te kijken of het product EDV te leveren is. We moeten eerst zien hoe de samenwerking gaat tussen de verschillende bij de EDV betrokken partijen, zoals adviseurs, installateurs en leveranciers. Daarnaast zijn er nog juridische aspecten die we gaan onderzoeken. Een installatie in een gebouw is aard- en nagelvast. Wat gebeurt er als een bedrijf failliet gaat? Bij roerende zaken is dat wat makkelijker, maar je kunt moeilijk je leidingen uit een failliet pand gaan halen.”

Contract

Afhankelijk van de arbo-eisen kan een bedrijf dat een contract afsluit met een lichtleverancier bepalen wat de lichtopbrengst in bepaalde vertrekken is gedurende een vastgestelde periode. Hiermee komt de verantwoordelijkheid van het naleven van de wettelijke eisen contractueel bij de leverancier. Met de EDV is de website Eerste hulp bij Lichtprojecten ehbl.nl van start gegaan. Van de Velde: “Bedrijven die op zich wel willen investeren in zuinige verlichting, hebben helemaal geen tijd of geen kennis van de materie. De ehbl.nl is juist voor hen bedoeld. Aan de hand van een vragenlijst kunnen zij in korte tijd hun situatie in kaart brengen en de mogelijkheden inventariseren.” Het invullen van de vragen leidt bovendien tot een document waarmee de gebruiker gericht offertes kan aanvragen en beoordelen.

Reageer op dit artikel