nieuws

Lamlendig weekje

bouwbreed Premium

Waar de AEX en allerlei andere fondsen dan voor de bouw een verloop laten zien waarvoor de kwalificatie grillig riekt naar een understatement, mag de bouw zich koesteren in een consistentie met het troostend vermogen van een dooie mus: allemaal in de min.

De verwarring op de beursvloer deze week was praktisch een herhaling van de voorgaande weken. Technologiefondsen die bewegingen maakten waarvoor Goethe ooit de terminologie ‘Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrüpt’ heeft uitgevonden. Kabelaar UPC die op basis van geruchten fors verloor om de volgende dag weer iets op te krabbelen, Getronics die bijna 42 procent zakte na een winstwaarschuwing, andere ICT-fondsen die in weerwil van een negatieve Nasdaq wel winst pakten. De nieuwe economie is blijkbaar nog steeds het jachtterrein van nerveus reagerende yuppen met te veel geld en te weinig geduld en verstand.

Neen, dan de financials, banken en verzekeraars. ABN-Amro topman Rijkman Groenink kondigt reorganisatie aan: koers in de plus. Groenink koopt Amerikaanse bank, te duur volgens analisten: koers omlaag. Analisten vinden het bedrag toch mooi: koers stijgt. Zou Groenink het de eerste keer dan toch niet goed hebben uitgelegd?

Dit alles resulteerde in een lamlendig beursweekje met een almaar dalende AEX, totdat vrijdag plotsklaps herstel optrad. De ergste dag was wel donderdag. Een beurshandelaar vroeg zich zelfs af of er wel een beurs was. In Amerika was alles gesloten dankzij Thanksgiving Day, de dag die door kalkoenen het meest gevreesd wordt.

Hoe kon het dus anders dan dat de bouwfondsen in de malaise deelden. Geen schokkende berichten, geen overnames, geen spectaculaire opdrachten. Zelfs de EIB-rapporten over betere marges waren blijkbaar zowel analisten als beleggers ontgaan. Welk industriefonds kan zich beroemen op een winst op eigen vermogen van een kleine 25 procent. De bouw presteert het.

Ballast Nedam heeft er al een paar weken last van dat Eveline Herfkens niets meer zegt. De handel in dit aandeel stelt weinig voor en de min is marginaal. Bij BAM is de overname van NBM en de aangekondigde splitsing van het aandeel uitgewerkt. Ook hier beperkt verlies. HBG zakt langzaam doch gestaag terug naar 11 euro. Het aandeel Heijmans doet nauwelijks iets, terwijl Volker Wessels Stevin de koerswinsten van de afgelopen weken teruggaf.

Reageer op dit artikel