nieuws

Klimaatverandering treft in Europa Italië het hardst

bouwbreed Premium

Overstromingen en lawines teisteren Noord- en Midden-Italië opnieuw. Op allerlei plaatsen tegelijk worden mensen geëvacueerd, storten huizen in onder de kracht van aanrollende modder en is het wegennet ernstig aangetast. Dagelijks vallen er doden.

Na de grote ramp bij Turijn vorige maand, blijkt ook de rest van het land één grote gevarenzone. Zelfs Toscaanse plaatsen als Lucca en Pistoia hebben de staat van alarm uitgeroepen nu het al maandenlang fors regent. Op bepaalde plaatsen viel in drie uur tijd 120 tot 140 millimeter neerslag. De klimaatveranderingen van de afgelopen tien jaar trekken van alle landen in Europa de grootste wissel op Italië. De zogeheten Flush Floods, overstromingen die geografische gebieden aantasten, bleven in Toscane beperkt tot twee à vier per honderd jaar. Inmiddels zijn het er twintig in vijf jaar tijd. Tot 1980 had dit hart van Italië percentueel een half procent kans op overstromingsgevaar. Vanaf 1980 groeide dat tot 5 en nu zelfs naar 20 procent. Datzelfde geldt voor de provincies Emilia Romagna en Lombardije, waar spontaan meren ontstaan en de aarde zonder waarschuwing verschuift. In Alto Adige bijvoorbeeld is in zeven weken tijd 750 millimeter regen gevallen.

Maatregelen

De totale schadepost in het land valt voorlopig niet in te schatten. Evenmin kan al gesproken worden over preventieve maatregelen voor huizen en wegen. Zeker is alleen dat de binnenwegen afbrokkelen of als karton opwippen omdat nooit rekening gehouden is met deze mate van wateroverlast.

Reageer op dit artikel