nieuws

Interactieve televisie verdringt pc

bouwbreed Premium

De personal computer, oftewel pc, veroudert razendsnel. Het verdwijnt wellicht niet helemaal, maar al vanaf volgend jaar begint het systeem plaats te maken voor de interactieve televisie. Die voorspelling deed marktanalist R. Creemers op de ledendag van de Unie van Elektrotechnische Ondernemers (Uneto) in Utrecht.

Om zijn stelling kracht bij te zetten citeerde hij Philips-topman C. Boonstra, die de tv ‘hét medium van de toekomst’ noemde. Een zogeheten settop-decoder maakt de tv interactief. Op het beeldscherm draait bijvoorbeeld een film waarin de hoofdpersoon een hamburger eet. De kijker kan met de settop-techniek de afstandbediening op de hamburger richten en er door middel van een druk op de knop ook een bestellen. Het achterliggende systeem zorgt ervoor dat een hamburgerbakker in de buurt binnen een half uur de bestelling aflevert. Zo kan de kijker gebruik maken van diverse diensten. Creemers illustreerde de teloorgang van de gangbare pc met een ontwikkeling waarvan onder andere Compaq zoveel verwacht dat het rekening houdt met een productieaandeel van 90 procent.

Draadloos

Vanaf 2005 levert deze fabrikant een systeem met een draadloos verbonden toetsenbord en monitor. De computer werkt door middel van een stroom- en telefoonkabel. De gebruiker toetst een code in en maakt zo contact met een centrale die de benodigde programmatuur vrijgeeft. Een koper kan op die manier contact onderhouden met een makelaar. De laatste beschikt inmiddels over een zaktelefoon met een CCD-camera. Daarmee kan hij voor een gegadigde foto’s maken van een woning en die zonder omwegen via het internet toesturen. Het Amerikaanse Ceica ontwikkelde deze techniek met onder andere Polaroid Digital. Creemers legde uit dat elk apparaat waarin een chip is verwerkt een aansluiting op het internet kan krijgen. Op die manier waarschuwt bijvoorbeeld een wasmachine zelf een reparateur wanneer de thermostaat op het punt staat te bezwijken. Programmatuurmaker Sun ontwikkelde daar het protocol Jini voor. Langs dezelfde weg meldt de koelkast zelf dat de melk op is. Ericsson introduceert ondertussen het systeem Bluetooth, dat door ruim 1700 bedrijven in apparaten wordt geïnstalleerd. In 2005 communiceren een miljard apparaten aan de hand van deze techniek. Met dat in gedachten voorspelt Creemers dat in 2002 nog maar de helft van alle internetverbindingen met behulp van een pc tot stand komt. En die verbindingen winnen uitermate snel aan belang; zo snel dat vorig jaar vrijwel niemand het huidige aantal ‘www’s’ (www staat voor world wide web) kon inschatten. De ontwikkelingen gaan nog sneller als het UMTS- net zijn beslag krijgt. Dit systeem vergt een beduidend dichter net dan het mobiele telefoonnet biedt. Als gevolg daarvan moet het aantal antennes met 20 procent toenemen. Komt die uitbreiding er inderdaad, dan is het verre van ondenkbaar dat in 2004 circa de helft van alle zakelijke transacties via de zaktelefoon verloopt. De pc verwerkt dan zo’n 35 procent van de handel en de interactieve tv 15 procent.

Reageer op dit artikel