nieuws

Integraal ontwerpen vergt goede scholing

bouwbreed Premium

Integraal ontwerpen krijgt niet makkelijk een praktisch beslag. Het vergt een brede blik op het installatietechnische vak en een multidisciplinaire opleiding.

De integraal ontwerper moet een brug kunnen slaan tussen technische, commerciële, bedrijfskundige en ict-kennis. Deze maand beginnen op hbo- niveau adequate nascholingscursussen. Volgend jaar worden die ook voor het mbo-niveau aangeboden. De Unie van Elektrotechnische Ondernemers (Uneto) overlegt met enkele instituten over cursussen waarmee installateurs zich het integrale ontwerpen eigen kunnen maken. Uneto wijst erop dat een installateur die integraal wil ontwerpen in elk geval de bedrijfsprocessen in de eigen onderneming geautomatiseerd op orde moet hebben. ETIM en G@bi leggen hiervoor de basis. Programmatuur volgens ETIM beheerst en stuurt alle bedrijfsprocessen tijdens de totale levenscyclus van een installatie of een project.

Reageer op dit artikel