nieuws

‘Huizen voor stallen’ in het gedrang

bouwbreed Premium

De gemeente Venray dreigt de mogelijkheid mis te lopen om 34 nieuwe woningen te bouwen omdat de projectontwikkelaar waarmee de gemeente in zee ging de financiële risico’s van 6,8 miljoen gulden niet wil dragen.

De bouw van de huizen is mogelijk door de ‘Ruimte-voor- Ruimteregeling’, waarmee het ministerie van Landbouw agrariërs stimuleert hun bedrijf stop te zetten. De agrariërs kunnen via de opkoopregeling afstand doen van hun varkensrechten en de sloop van de stallen laten financieren. De plaatselijke overheid draagt de kosten die hiermee gemoeid zijn en kan deze investeringen terugverdienen uit de opbrengsten van nieuw te bouwen woningen, in dit geval maximaal 34. In Venray kan op deze manier 34.000 vierkante meter aan stallen worden afgebroken, als de agrariërs daaraan meewerken. De gemeente wil de kern van Venray uitbreiden en hoopt hier voldoende ruimte te vinden voor nieuwe woningbouw. “Maar het is de vraag of de agrariërs hierin meegaan. Die willen liever op hun eigen kavel blijven wonen, in de kerkdorpen”‘, zegt raadslid Richard de la Roy van de plaatselijke partij Fraktie Van de Vorle.

Versnipperd

Als de gemeente onvoldoende agrariërs over de streep trekt, blijft de projectontwikkelaar – de Janssen en de Jong Groep – zitten met een sterk versnipperd aanbod van grond voor woningbouw. “Zo’n ontwikkelaar gaat natuurlijk niet voor één kaveltje van duizend vierkante meter zijn nek uitsteken, zeker niet als daar maar één huis op gebouwd mag worden”, aldus De la Roy. “Bovendien hebben de agrariërs ook nog eens vijf jaar de tijd om te beslissen over de regeling.”

Uitstel

Venray wilde dat de projectontwikkelaar voor eigen rekening de grond zou aankopen en vervolgens de woningen bouwen en verkopen. Daar werkt de projectontwikkelaar niet aan mee, zo moest wethouder Heldens de gemeenteraad van Venray deze week meedelen. De gemeente moet de provincie Limburg medio november laten weten of ze meedoet aan Ruimte- voor-Ruimte, en overweegt daarom de provincie om uitstel te vragen.

Reageer op dit artikel