nieuws

Holzman staat mannetje in dans om miljarden

bouwbreed

Achtervolgd door tegenslagen laat de 150-jarige bouwreus Philipp Holzmann zich voorlopig niet klein krijgen. Terwijl de concurrentie mort, haalt het concern de duimschroeven verder aan en blijft het saneren. Met nog een maand voor de boeg zijn de vooruitzichten goed om dit jaar bij een omzet van 14,6 miljard gulden in de zwarte cijfers te blijven. Het consortium van banken dat optreedt als geldschieter heeft daarom de kredietlijn met 560 miljoen verhoogd tot 1,7 miljard gulden.

Een jaar na de bijna noodlottige ontdekking van 2,7 miljard gulden aan verliesposten, hebben de opdrachtgevers hun vertrouwen in Philipp Holzmann herwonnen. Recent haalde het concern de order van het Turkse ministerie van energie binnen om voor 112 miljoen gulden mee te werken aan de ondertunneling van de Bosporus. Het project dient ter verbetering van de drinkwatervoorziening van Istanbul. Holzmann geeft leiding aan het consortium dat de klus moet klaren en waarvan ook de Turkse bouwer Kiska deel uitmaakt.

Trots

Trots is ook de vestiging Düsseldorf op het aandeel in de aanleg van de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Amsterdam. Holzmann zal op het traject bruggen, tunnels en geluidswanden bouwen voor een bedrag van 162 miljoen gulden. De Oostenrijkse dochtermaatschappij Ast-Holzmann gaat aan de slag in Iran. Samen met lokale bouwers is getekend voor de aanleg van een 63,5 kilometer lange tunnel voor de drinkwatervoorziening in de provincie Kerman. Het werk van Ast-Holzmann mag 224 miljoen gulden kosten.

Moeilijke markt

Bij de luchthavens hebben de Frankfurters voor 65 miljoen dollar enkele krenten uit de pap gevist. De werkzaamheden betreffen de uitbreiding van het vliegveld in Road Town op de Maagdeneilanden en de modernisering van de luchthaven in Tasjkent. Op de moeilijke Duitse markt haalde Holzmann in de eigen Rijn-Mainregio de opdracht van 130 miljoen gulden binnen voor de bouw van het hoofdkantoor van adviesbureau Andersen in Kronberg. Ook helpt Holzmann voor 46 miljoen Mannesmann Arcor in Eschborn aan een 26 verdiepingen tellende nieuwe kantoortoren. Eind van het jaar zal Philipp Holzmann 25 vestigingen hebben gesloten en slechts werken vanaf vijftien locaties. In Duitsland zelf werd daarbij een afname van de bouwprestatie van nog 4,7 miljard in 1998 tot dit jaar 2,8 miljard gulden op de koop toe genomen. Tot eind september werden kostenbesparingen ter hoogte van 580 miljoen gulden doorgevoerd. De onderneming verwacht door betere afspraken met onderaannemers de kosten nog aanzienlijk te kunnen drukken. Onderdeel van de saneringen vormt het proces om het aantal deelnemingen van zeshonderd terug te brengen tot 300 à 350. Tot eind september werden 108 bedrijven afgestoten of samengevoegd. Dit jaar nog zal de lijst van afvallers met nog vijftig tot zestig bedrijfsnamen groeien. De herstructureringen zullen bij de komende jaarwisseling geleid hebben tot de afvloeiing van minimaal 5900 werknemers.

Verkeerde been

Holzmann wacht nog een proces aangespannen door grootaandeelhouder Gevaert. De Belgen verwierven twee jaar geleden – een erfenis van de flirt van Hochtief met Holzmann – eenderde van het aandelenpakket. Volgens Gevaert is het bedrijf bij de transactie bewust op het verkeerde been gezet door zowel de Deutsche Bank als Philipp Holzmann. Beiden verzuimden inzicht te geven in de risico’s van de aankoop. Gevaert eist van de Deutsche Bank en Philipp Holzmann respectievelijk 426 miljoen en 87 miljoen gulden schadevergoeding. Proces Gevaert om 513 miljoen komt eraan nog schadeclaim van half miljard

Reageer op dit artikel