nieuws

Hilversumse buurt behoudt karakter

bouwbreed Premium

Wat Hilversum in de jaren zeventig in het kader van centrumvernieuwing liet sneuvelen, wordt volgend voorjaar opnieuw in oude stijl opgetrokken. Twee historische woningen krijgen, naast de restauratie van tien nostalgische pandjes, als replica een plek in het Laanstraat-buurtje.

De hele operatie gaat miljoenen kosten en levert de gemeente geen cent op. Niet alle huisjes zijn eigendom van de gemeente. Ook de Stichting Hilversum, Pas Op! en particulieren hebben enkele woninkjes in eigendom. De restauratie van de huizen en de bouw van de replica’s gebeurt in twee fasen. Begonnen wordt met vijf pandjes: drie restauraties en twee replica’s. De oud-Hilversumse huizen zullen na voltooiing via openbare inschrijving worden verkocht. Het te bouwen fabrikeurshuis dateert van 1900. Dit pand heeft voor Hilversum een bijzondere betekenis vanwege de relatie met de tapijtindustrie die ooit in de Gooise hoofdstad een florerende bedrijfstak was. De omgeving van de Laanstraat kent veel typisch Hilversumse panden die dateren uit de tijd dat de spoorweg er nog niet lag. Het betreft vooral wevershuisjes, waarin de ‘gewone’ Hilversumer huisde. Door de jaren heen werd er hier en daar wat tussenuit gesloopt. Op die open plekken verrijzen nu de eerder en elders afgebroken fabriekeurswoning, van wijlen tapijtfabrikant Fokker, en de met een fraaie klokgevel uitgeruste stadsboerderij, die uit 1770 dateert.

Balans

Moderne nieuwbouw zou, vreesden alle politieke partijen, niet passen in het buurtje. Borstlap: “Dat moest per se worden voorkomen. We achten het noodzakelijk de balans in het totale huizenbeeld waar mogelijk intact te houden.” Kenmerkende onderdelen van de eerder gesloopte panden zijn, zij het in beperkte mate, bewaard gebleven. Die zullen bij de nieuwbouw worden gebruikt.

Reageer op dit artikel