nieuws

Groningen zakt door zoutwinning

bouwbreed Premium

Grote delen van de Noord-Groningse gemeenten Veendam en Muntendam zakken de komende jaren enkele tientallen centimeters door de zoutwinning in die gebieden. De verzakking heeft echter geen gevolgen voor de woningen of de infrastructuur in het gebied, verzekert zoutwinner Nedmag Industries.

Het bedrijf delft sinds 1995 zout volgens een vernieuwde methode. Daardoor komt de bodem elk jaar enkele centimeters lager te liggen. De goedkeuring van het Rijk voor voortzetting van deze winningsmethode vereist een volledige voorlichting van de bevolking. Daarom is er over twee weken een openbare informatiebijeenkomst. Rapporten van diverse onderzoeksbureaus staven de houding van Nedmag.

Een woordvoerder van het bedrijf beklemtoont dat alleen de waterhuishouding moet worden aangepast.

Reageer op dit artikel