nieuws

Groningen wil ‘zwarte doos’ sociale dienst renoveren

bouwbreed

De geplande renovatie van het gebouw van de sociale dienst aan de Eendrachtskade in Groningen, in de volksmond de ‘Zwarte Doos’ geheten, kost tientallen miljoenen guldens.

Wethouder Bruinsma heeft laten weten zeer gecharmeerd te zijn van de wijze waarop eerder het politiebureau aan de Rademarkt is gerenoveerd. Toen werd bewust gekozen voor een renovatie, kosten 20 miljoen gulden, in plaats van nieuwbouw, die het dubbele zou hebben gekost. De Groningse dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid is sinds 1997 in de Zwarte Doos gevestigd. Op kosten van eigenaar Kantorenfonds Nederland werd destijds een ingrijpende verbouwing gepleegd om een representatieve ontvangsthal voor cliënten van de sociale dienst te realiseren. De gemeente heeft daarna nog voor 1,2 miljoen gulden nieuwe verlichting en zonweringen laten installeren. Toch wordt de Zwarte Doos door veel medewerkers van de sociale dienst nog steeds beschouwd als een ‘sick building’. Volgens Bruinsma voldoet momenteel alleen de benedenverdieping aan de eisen die aan een drukbezocht en representatief gebouw als een sociale dienst mogen worden gesteld. Een aanpak zoals eerder bij het politiebureau werd gekozen, zou er volgens Bruinsma aan kunnen bijdragen dat iedereen zich in het gebouw prettig voelt. De gemeente voert hierover binnenkort nader overleg met eigenaar Kantorenfonds Nederland.

Reageer op dit artikel