nieuws

Giraf versnelt voltooiing van Sagrada Familia

bouwbreed

Bij hoge bouwplaatsen als de Sagrada Familia zijn goede resultaten te behalen met een hefwerktuig, dat tegelijkertijd dienst doet als werkplatform. Dat betoogt directeur J. Wierenga van Nelissen van Egteren. Het bouwbedrijf had op verzoek van de organisatie van de Gaudidagen in Delft zijn licht laten schijnen over de voltooiing van de Sagrada.

Al brainstormend kwamen Wierenga en de bouwinnovator van het bedrijf tot een nieuw hefinstrument: een gigantische horizontale giek, die langs een verticale mast kan bewegen. De voet van de mast past precies binnen het strakke stramien van 7,5 meter waarop Gaudi de kolommen van zijn kerk plaatste. Maar de giraf, zoals het denkbeeldige instrument is gedoopt, kan ook vanaf de zijkant zijn werk doen. Met de giek worden niet alleen de bouwmaterialen naar boven gehesen; hij is dermate breed dat hij ook als werkplatform dienst kan doen voor de bouwvakkers die de materialen moeten plaatsen. Na sluiting van het dak, op meer dan veertig meter hoogte, wordt de mast verlengd en gaat de bouw aan onder andere de 177 meter hoge hoofdtoren boven de gewelven verder. De ontwikkeling van dergelijk materieel verdient zich volgens Wierenga gemakkelijk terug door de besparing op steigerkosten. Die zijn bij ruimten van vijftien meter breed en vijfenveertig meter hoog, plus nog eens alle torens, immens. Verder raadde hij de bouwers die de Sagrada voltooien aan hogesterktebeton toe te passen. Niet alleen als constructieve vulling voor natuurstenen bouwelementen, maar ook als schoon beton. Er bestaat hogesterktebeton dat zo wordt afgewerkt dat het niet te onderscheiden is van natuursteen, maar dat een vijf keer hogere druksterkte kent. Met al deze voorzieningen en het slim gebruik van cad-camsystemen kan de Sagrada volgens Wierenga over circa tien jaar af zijn, terwijl de kosten beheersbaar blijven.

Reageer op dit artikel