nieuws

Geen beton waar het niet nodig is

bouwbreed

Een betonnen vloer die in twee richtingen kan overspannen. Naast de polyplaatvloer en de bubbledeckvloer is het idee van een sandwichvloer ontstaan. Het principe van een sandwichvloer is, net als bij de twee reeds bestaande vloeren, de gewichtsbesparing. Geen toepassing van beton waar het niet nodig is, waardoor een lichtere constructie en grotere overspanningen mogelijk zijn.

octrooi

nummer: 1011011 octrooihouders: A+, bureau voor bouwproductontwikkeling BV, Kelpen-Oler en A. Pronk, Eindhoven Uitvinders: J. Lichtenberg en A. Pronk

De sandwichvloer beoogt een constructieve vloer, die uit minimaal drie lagen bestaat. Twee lagen beton, die qua samenstelling, wapening en dikte zijn afgestemd op de constructieve eisen die daaraan zijn gesteld. De tussenlaag bestaat uit beton met een licht toeslagmiddel zoals bijvoorbeeld geëxpandeerde kleikorrels, polystyreenschuim of zelfs een geheel ander materiaal. Op deze wijze komt het materiaal met de constructieve functie in de buitenste lagen, daar waar die wat sterkte en stijfheid betreft nodig is. Het is volgens uitvinder J. Lichtenberg wel van belang dat de tussenlaag bestaat uit materiaal dat zich goed hecht aan de betonlagen en sterk genoeg is voor beperkte constructieve functie. “Twee aan elkaar gehechte plankjes dragen bij overspanning meer dan twee losse plankjes”, verduidelijkt Lichtenberg.

Belastingen

In het octrooi staat ook beschreven dat de dikte en de samenstelling van de betonlagen over het oppervlakte kunnen variëren. Dat kan van belang zijn bij lokale constructieve belastingen als punt- en lijnlasten. Ook kan dit samenhangen met de positie in de overspanning of met de ondersteuning van de vloer. Zo zal bij eindopleggingen een aanpassing nodig zijn door hoge dwars- of afschuifkrachten en bij tussenopleggingen naast deze krachten ook een piekmoment opgenomen moeten worden.

Uit onderzoek blijkt dat de sandwichvloer een haalbaar concept is. Ten opzichte van een massieve betonvloer van gelijke dikte blijkt de sterkte bij gelijke belasting weliswaar enigszins af te nemen. Maar rekening houdend met de gewichtsreductie kan de sandwichvloer bij gelijke dikte dezelfde constructieve functie vervullen. Lichtenberg: “Een traditionele betonnen vloer weegt circa vijfhonderd kilogram per vierkante meter. Dat drukt enorm op de constructie. Een vergelijkbare sandwichvloer zou ongeveer 260 kilogram per vierkante meter wegen.”

Reageer op dit artikel