nieuws

FIOD doet inval bij bouwgroep Mourik

bouwbreed Premium

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft donderdag huiszoekingen verricht bij onder meer bouwconcern Mourik Groot-Ammers BV. Daarbij is de volledige zakelijke boekhouding in beslag genomen. De invallen houden verband met het justitieel onderzoek naar mogelijke wantoestanden binnen de Gelderse Ontwikkelings Maatschappij (GOM).

Ook de GOM zelf en de voormalig directeur van de ontwikkelingsmaatschappij, W. Vrijhoef, kregen bezoek van de FIOD. Het openbaar ministerie van Zutphen, dat het onderzoek leidt, gaat de inbeslag genomen papieren de komende weken onderzoeken. Gezocht wordt vooral naar aanwijzingen van een frauduleuze onroerendgoedtransactie waarbij Vrijhoef en Mourik mogelijk betrokken zijn geweest. Daarbij gaat het om de aankoop door de GOM van haar kantoor op het voormalige Billiton-terrein in Arnhem. De ontwikkelingsmaatschappij zou het gebouw voor een te laag bedrag hebben aangekocht van een bv, waarvan de GOM samen met Mourik eigenaar was. De bv is na de transactie opgeheven. Het OM wil weten of de belastingdienst vennootschapsbelasting is misgelopen door deze constructie. De bouwmaatschappij kreeg de rest van het Billiton-terrein in handen en heeft dat grotendeels aan derden doorverkocht. In samenhang met de onroerendgoedtransactie wil het OM de facturen onderzoeken die in de administraties van de bedrijven voorkomen. Justitie vermoedt dat er vervalste facturen zijn gebruikt om geldtransacties buiten het zicht van de raad van commissarissen van de GOM te houden. Directeur J. Kruit van Mourik (grondverzet, wegenbouw, burgerlijke- en utiliteitsbouw, mechanisch werk, milieutechniek, projectontwikkeling) wil niet op de zaak ingaan. “Wij geven geen commentaar. Het OM heeft gemeend met deze zaak naar buiten te moeten treden, maar wij hebben besloten radiostilte in acht te nemen.”

Pesterij

Vrijhoef zegt zeer verbaasd te zijn over de actie van justitie. Dat hij op wat voor manier dan ook de belasting zou hebben ontdoken noemt hij “klinkklare onzin”. Vrijhoef ziet de nieuwste ontwikkeling in de GOM-affaire als een pesterijtje. “Ik ben een lastige.” De oud-directeur doelt daarmee op de rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen minister Jorritsma. Daarin eist hij eerherstel en een schadevergoeding omdat de bewindsvrouw zijn naam door het slijk zou hebben gehaald. “Het is wel heel toevallig dat de huiszoekingen nog geen week na de dagvaarding van Jorritsma plaatshebben.”

Reageer op dit artikel