nieuws

Fikse stijging grondprijzen voor kantoren Amsterdam

bouwbreed Premium

De grondprijzen voor kantoren in Amsterdam gaan volgend jaar flink omhoog. De stijging ligt, afhankelijk van de locatie, tussen de 20 en 60 procent. Ook de grondprijzen voor woningen, winkels en bedrijven gaan omhoog, zo heeft het Amsterdamse gemeentebestuur besloten.

Het verhogen van de grondprijzen voor kantoren draagt volgens het college bij aan een evenwichtiger marktsituatie. Jarenlang is de prijs bewust laag gehouden, nu wil de gemeente meer de markt volgen. Te lage grondprijzen kunnen leiden tot een overaanbod van kantoren, met leegstand als mogelijk gevolg. Door de grondprijzen te verhogen wordt de belangstelling om op risico te bouwen afgeremd. De voorgestelde verhoging betekent dat de grondprijs voor kantoren op toplocaties, zoals de Zuidas en de Riekerpolder kan oplopen tot 3825 per vierkante meter. Dat zal vrijwel zeker invloed hebben op de huurprijzen voor kantoren. Momenteel wordt in Amsterdam op toplocaties tussen de 275 tot 700 gulden per vierkante meter betaald.

Bovengrenzen

Daarmee liggen de huurprijzen in de hoofdstad ver boven Rotterdam, Utrecht en Brussel, waar de bovengrenzen op respectievelijk 340, 400 en 500 gulden per vierkante meter liggen. Vergeleken met Londen, Parijs en Frankfurt is Amsterdam nog goedkoop. In deze steden wordt per vierkante meter respectievelijk 1900, 1100 en 1050 gulden huur betaald. De grondprijzen voor de meeste bedrijfslocaties in Amsterdam zullen volgend jaar toenemen met gemiddeld 6 procent. Voor woningen ligt de stijging van de grondprijs tussen de 5 en 10 procent.

Reageer op dit artikel