nieuws

Fabriekspijp wegens betonrot 25 meter ingekort

bouwbreed Premium

Bij de Avebe-vestiging van aardappelzetmeelfabriek DWM in Veendam werkt een sloopbedrijf momenteel aan het weghalen van het bovenste deel van een fabriekspijp. Uit voorzorg wordt de 64 meter hoge schoorsteen, die de bij de productie van aardappelzetmeel vrijkomende rookgassen de lucht in blaast, met 25 meter ingekort omdat er betonrot in het bovenste deel is geconstateerd. Zo kunnen bij eventuele storm geen brokstukken naar beneden vallen.

Tijdens de werkzaamheden is er geen gevaar voor de omgeving. Terwijl de stenen van het bovenste deel van de fabriekspijp stukje bij beetje worden verwijderd en door de binnenkant van de schoorsteen naar beneden worden gestort, zijn de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat brokstukken via de buitenkant van de pijp naar beneden kunnen vallen. De straks nog 40 meter hoge pijp blijft na de sloopwerkzaamheden gewoon in functie.

Het gangbare productieproces ondervindt tijdens de sloopwerkzaamheden aan de pijp geen hinder.

De top van de schoorsteen biedt momenteel een opmerkelijke aanblik. Zo is bovenop de pijp een houten steigerconstructie gemonteerd, waarop werknemers van het sloopbedrijf nauwkeurig bezig zijn de stenen één voor één weg te breken en in de pijp te storten. Volgens woordvoerder H. Jasken van DWM is niet bekend wanneer de werkzaamheden precies zullen zijn afgerond.

Reageer op dit artikel