nieuws

Explosieve groei omzet Zweedse bouwconcerns

bouwbreed

De activiteiten van de Zweedse bouwconcerns in het buitenland hebben de afgelopen paar jaar een explosieve groei doorgemaakt.

Dat signaleert brancheorganisatie Sveriges Byggindustrier (SBI). Volgens deze organisatie is de waarde van de buitenlandse orderportefeuille van de concerns bijna even groot als de som aan bouwinvesteringen in Zweden zelf. Alleen de Amerikaanse, Franse en Duitse bouw boeken voor meer geld aan buitenlandse opdrachten. Concreet was de internationale orderportefeuille van de Zweedse bouw vorig jaar tegen de 100 miljard kroon (26 miljard gulden of circa 10,4 miljard dollar). Dat is een veelvoud van het bedrag in het midden van de jaren ’90, toen het nog slechts ging om 10 miljard kroon (2,6 miljard gulden). De bouwinvesteringen in Zweden daarentegen vertoonden in dezelfde periode een licht dalende lijn en bleven vorig jaar steken op 28,6 miljard gulden. SBI erkent dat orderingang en nationale bouwinvesteringen twee verschillende zaken zijn, maar meent dat de vergelijking duidelijk laat zien, dat de expansie van de Zweedse bouw in het buitenland plaats vindt en niet op eigen terrein. De Zweedse bouw staat qua internationale activiteiten – gemeten naar de waarde van de geboekte orders in het buitenland – globaal gezien op de vierde plaats. De Amerikaanse bouwconcerns (28,6 miljard dollar) en die van Frankrijk (15,7) en Duitsland (15,2) gingen de Zweden in 1999 nog voor, zo blijkt uit een door SBI gehanteerd overzicht van European International Contractors (EIC).

Reageer op dit artikel