nieuws

Energieprestatiecoëfficiënt voldoet straks niet meer

bouwbreed

Een optimaal geïsoleerde woning heeft een bredere beukmaat dan de huidige doorsnee nieuwbouwwoning. Die conclusie komt uit een onderzoek, door enkele adviesbureaus verricht in opdracht van Rockwool Lapinus BV, fabrikant van het isolatiemateriaal steenwol.

Hoewel het rapport nog niet helemaal gereed is, zijn de eerste conclusies al bekend. Een optimaal geïsoleerde woning heeft een Rc (warmteweerstand van de constructie) die oploopt tot 5 en de dikte van de steenwol in de spouw is 170 millimeter. De brede beukmaat houdt behalve met het energieverbruik ook verband met het comfort en de flexibiliteit van de plattegrond. Het laatste is van belang voor het hergebruik en de aanpassing aan verschillende levensfasen.

Sturingsinstrument

Volgens ir. C.J.G. Hamans van Rockwool Lapinus kan het zijn, dat de energieprestatiecoëfficient (epc) bij optimaal geïsoleerde woningen niet meer bruikbaar is voor de beoordeling en vergelijking van energieprestaties. “Naarmate woningen beter worden geïsoleerd nemen de verschillen tussen de epc’s af, zij worden heel klein. Het is de vraag of de epc dan nog toereikend is als sturingsinstrument”, aldus Hamans. Hij is verantwoordelijk voor de ‘public affairs’ bij Rockwool Lapinus. In zijn eigen woorden: “Ik probeer een kader te scheppen waarin wij over vijf tot tien jaar werken. Dienstbaarheid aan de samenleving, verstrekken van informatie en geloofwaardigheid zijn daarbij sleutelbegrippen.” In dat kader moet ook het rapport worden opgevat. Het onderzoek naar de optimale isolatie past in de cultuur van Rockwool, waarvan ‘mensgerichtheid’ de eerste waarde is. “Winst in niet altijd het belangrijkste. Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid weegt ook zwaar”, aldus Hamans. Het rapport is op enkele ‘witte plekken’ na gereed.

Reageer op dit artikel