nieuws

Eco-afvalsysteem raakt verstopt

bouwbreed Premium

Twaalf gezinnen in Utrecht hebben gisterochtend en vanmorgen voor enkele uren hun huizen moeten verlaten. Bij het opruimen van het eco-afvalsysteem in hun flats aan de Utrechtse Simon Bolivarstraat was sprake van een gevaarlijke situatie. Ook kwam stank vrij.

Zeven jaar geleden zijn de flats voorzien van een septictank annex composteerruimte. Alle composteerbare afval kon daarin worden gedumpt, dus de wc-spoeling en agf- en tuinafval. Het systeem werkte echter niet, vermoedelijk door een gebrek aan ventilatie in de kelder waar de tanks staan. Enkele weken geleden werd de brandweer ingeschakeld toen bij het schoonmaken een sterke ammoniaklucht vrijkwam. Hoewel later geen hoge concentraties meer zijn gemeten, kreeg het schoonmaakbedrijf het advies het opruimingswerk te doen met persluchtmaskers op. In de tanks heeft zich een harde klont van niet-vergaan materiaal vastgezet, dat stukgehakt moet worden. Uit veiligheidsoogpunt moesten de bewoners daarom hun huizen uit. De woningen worden nu op het riool aangesloten.

Reageer op dit artikel