nieuws

ECB grijpt in op valutamarkten

bouwbreed Premium

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vrijdagmorgen euro’s gekocht op de valutamarkten om de koers van de Europese munteenheid te steunen. Dat heeft de bank bevestigd nadat al geruchten over interventie circuleerden.

De vorige ingreep van de ECB om de euro op te krikken vond plaats op 22 september. Toen kochten ook de centrale banken van onder meer de Verenigde Staten en Japan euro’s. Vrijdag deed de ECB het op eigen houtje. De bank liet weten geen medewerking te hebben gevraagd aan andere centrale banken. Het nieuws zorgde voor een stijging van de koers van de euro met één dollarcent tot ongeveer 0,8750 dollar. Vorige week donderdag bereikte de koers een historisch dieptepunt van 0,8230. De dag daarop keerde het tij voor de Europese munteenheid toen bekend werd dat de economische groei in de VS in het derde kwartaal flink is afgenomen. Daardoor werd de dollar minder aantrekkelijk. De ervaring heeft geleerd dat marktinterventies het meest effectief zijn als een koers al in de gewenste richting gaat. Dat was vrijdag het geval, maar op 22 september niet. De ingrepen van toen hadden in eerste instantie wel een duidelijk effect, maar de euro zakte al snel weg naar nieuwe dieptepunten.

Reageer op dit artikel