nieuws

Duitse bouw concentreert

bouwbreed Premium

De Duitse bouwbedrijven met meer dan twintig werknemers hebben in 1999 voor het eerst sinds drie jaar weer meer geïnvesteerd. De stijging is opvallend omdat het aantal bedrijven met 4,5 procent afnam tot 21.000. De investeringen in machines en gebouwen stegen met 5,3 procent tot een waarde van 6,6 miljard gulden.

De grootste toename was te zien bij de pure bouwbedrijven, die hun investeringen met 8,3 procent opschroefden tot 5,3 miljard gulden. De afbouwers slikten een daling van 5,2 procent tot 1,3 miljard gulden. De investeringen van de Duitse bouwbedrijven namen volgens het Statistisch Bunedsamt in Wiesbaden in de jaren ‘ 96 en ’97 met ongeveer 17 procent af. In 1998 vlakte de neergang af tot 3 procent. In september is in Duitsland de bouwvraag met 11,3 procent gedaald. De wegenbouwers werden wat harder getroffen dan bedrijven in de categorie hoogbouw. De omzet slonk met 13,9 procent tot 19,3 miljard gulden. Daardoor is in de eerste negen maanden ten opzichte van 1999 een achterstand opgelopen van 6,7 procent. In september daalde het aantal arbeidsuren met 17,4 procent tot 110 miljoen.

Illegale arbeid

In de nieuwe deelstaten brak in september een kwart van de omzet weg. Directeur Wenkel van de Fachgemeinschaft Bau in Berlijn en Brandenburg verwacht dat de neergaande trend zich nog zeker een jaar zal voortzetten. De organisatie die Deutsche Bauindustrie verlaten heeft en waarin duizend bedrijven onderdak vinden, voorziet dat de bouwproductie in 2001 met 4 procent zal dalen tot 25 miljard gulden. Wenkel noemt zowel de dalende vraag, dumpprijzen van buitenlandse aanbieders als zwartwerken als oorzaak van de problemen in Berlijn en omstreken. Hij schat de illegale arbeid er zeker 10 procent hoger dan het algehele Duitse gemiddelde van 20 procent.

Reageer op dit artikel