nieuws

Drie miljard voor snellere aanleg Duitse rondwegen

bouwbreed Premium

Duitsland trekt drie miljard gulden uit voor de versnelde aanleg van 125 rondwegen om steden en dorpen. De deelstaat Noordrijn-Westfalen profiteert met een volume van 655 miljoen gulden het meeste van de financiële injectie.

Het programma voor de rondwegen wordt gefinancierd uit de rentewinst die de bondsregering boekt uit de geslaagde veiling van de concessies voor UMTS-telefonie. De uitgaven worden uitgesmeerd over de jaren 2001-2003. Door het beschikbaar komen van de extra middelen stijgt de begroting van bouw- en verkeersminister Klimmt tot 12,1 miljard gulden. Alleen in 1992 gaf de bondsregering meer geld uit aan wegenbouw. Het investeringsprogramma voor zowel het spoor, waterwegen en stratenbouw bedraagt van 1999 tot 2002 75,5 miljard gulden. De drie miljard uit het UMTS-potje brengt – samen met de al gereserveerde middelen – een investeringsgolf tot stand van 5,3 miljard gulden. De 655 miljoen gulden voor Noordrijn-Westfalen gaat naar achttien verschillende projecten. Op het programma staat de uitbreiding van de snelweg A1 tussen Hagen en Westhofen tot zes stroken en de renovatie van vier grote bruggen. Niet ver van de Limburgse grens worden langs de A4 tussen Weisweiler en Düren voor 23 miljoen gulden geluidsbeschermende maatregelen getroffen. In Nedersaksen wordt voor 350 miljoen gulden gebouwd aan dertien projecten. Grootontvangers zijn eveneens Baden-Württemberg (416 miljoen gulden) en Beieren (423 miljoen gulden). Hoewel minister Klimmt benadrukt dat de investeringen rechtstreeks ten goede komen aan de gemoedsrust van de burgers, vindt de milieubeweging de financiële injectie van drie miljard gulden weggegooid geld. De organisatie Bund noemt de vermindering van de geluidsoverlast marginaal en verwacht dat de rondwegen alleen nog maar meer verkeer zullen aantrekken.

Reageer op dit artikel