nieuws

Defensie wil geld van ‘asbestdeskundigen’

bouwbreed Premium

Het ministerie van Defensie eist ongeveer 6 miljoen gulden van twee ‘asbestdeskundigen’ die vorig jaar beweerden dat er hoge concentraties blauwe asbest aanwezig waren in de Nederlandse legerplaats bij Prizren in Kosovo. Dat bleek helemaal niet zo te zijn.

Defensie nam het kamp voor miljoenen guldens onder handen. Er werd onder meer een speciale beschermingslaag aangebracht op de grond. De landsadvocaat heeft een rekening ingediend bij directeur K. van het bureau CKMS uit Oude Tonge, bij directeur B. van het Rotterdamse milieubureau Envico en Envico zelf. Defensie wil een vergoeding voor de materiaal- en transportkosten en eist ook de contractkosten terug. In Kosovo zat een geniehulpbataljon. De asbestdeskundigen meldden vorig jaar augustus dat er in de kleigrond veel te veel blauwe asbest zat. Maar Defensie werd argwanend toen het zelf militair materieel onderzocht en helemaal geen asbest aantrof. Nader onderzoek wees uit dat het kamp helemaal niet was vervuild. Justitie verdenkt de twee bedrijven van valsheid in geschrifte en oplichting.

Reageer op dit artikel