nieuws

Corporatie neemt risico van bouwstop

bouwbreed Premium

De Zoetermeerse woningcorporatie Vidomes is begonnen met de bouw van 312 sociale huurwoningen op de Vinex-locatie Oosterheem. De corporatie loopt hiermee het risico dat de Haagse rechtbank binnenkort opnieuw de bouw stillegt.

“Die gok nemen we dan maar”, zegt Vidomes-directeur A. Riedijk. Onderhandelingen tussen gemeente en tegenstanders van Oosterheem hebben nog niet tot een oplossing geleid. In waar noodweer sloeg de Zoetermeerse wethouder van volkshuisvesting, G. Smid, gisteren op Oosterheem de eerste paal van de 312 woningen van Vidomes. Eerste paal tussen aanhalingstekens, want ruim honderd heipalen zijn al de grond ingegaan. Tot dat aantal was de Bouwcombinatie Oosterheem, bestaande uit Dura, Ballast Nedam, HBG en Era, gekomen toen de Haagse rechtbank vorig jaar oktober de bouw op de Vinex-locatie stopzette. Vorige maand mocht van dezelfde rechter de bouw weer doorgaan. Twee bedrijven aan de aangrenzende Zegwaartseweg hebben echter nog tot 20 november de mogelijkheid hiertegen in beroep te gaan. De twee bezwaarmakers, H. van Woerden en M. van der Spek, eigenaren van respectievelijk een asbestverwijderingsbedrijf en een hoveniersbedrijf, eisen van de gemeente al meer dan een jaar een rechtvaardige behandeling en financiële tegemoetkoming voor de uitplaatsing van hun bedrijven.

Rijkssubsidie

Vidomes-directeur zegt ondanks de dreiging van een nieuwe bouwstop niet langer te willen en te kunnen wachten. Voor de bouw van de huurwoningen kan de corporatie een rijkssubsidie van 3,8 miljoen gulden in de wacht slepen. Die subsidie is voor Vidomes essentieel om de huren laag te houden. Maar dan moet het project volgend jaar wel klaar zijn. “Langer wachten met bouwen is dan ook onverantwoord. Ik hoop dat zowel de gemeente als de bezwaarmakers een eindsprint inzetten om de kwestie te regelen.”

Ruis

Maar juist die onderhandelingen verlopen verre van soepel. Dat vinden althans Van Woerden en Van der Spek. Verantwoordelijk wethouder E. Plantinga daarentegen spreekt van “prettige en constructieve gesprekken” en van “een oplossing die in zicht is”. Van Woerden: “We hebben afgelopen vrijdag met elkaar voor het laatst gesproken en we zijn geen steek verder gekomen.” Dat er veel ‘ruis’ zit in de communicatie tussen beide partijen illustreert Van Woerdens opmerking over het krijgen van een verslag van de laatste onderhandelingsronde: “Het is nu donderdag en we hebben nog niks.” Plantinga: “Ik weet van geen verslag. Dat is een misverstand. Wij zouden alleen nog wat zaken uitzoeken.” De bezwaarmakers willen de eerstvolgende afspraak, aanstaande maandag, afwachten en dan stappen ze vrijdag naar de Haagse rechtbank om de bouw stil te laten leggen. Tevens gaan ze dan in hoger beroep bij de Raad van State. Zowel Plantinga als haar collega-wethouder Smid ziet de uitkomst van deze juridische stappen met vertrouwen tegemoet. Smid: “De uitspraak van de rechtbank was zo helder dat we er heilig van overtuigd zijn dat we door kunnen bouwen.” De marktpartijen hopen rond 12 december met de bouw van de koopwoningen te beginnen.

Reageer op dit artikel