nieuws

Computer voorspelt zetting voor boorkop

bouwbreed Premium

Ballast Nedam heeft een computersysteem ontwikkeld voor tunnelboormachines. Het is in staat om zettingen tot tien meter voor de boorkop te voorspellen, met een zekerheid van 95 procent.

De operator van de tunnelboormachine krijgt een seintje, als de voorspelde zettingen groter zijn dan van tevoren ingevoerde waarden. Tot nu toe is het systeem alleen getest met een beperkte hoeveelheid meetgegevens van zettingen en boorparameters. Ballast Nedam werkt nu aan een uitgebreid systeem, dat op een tunnelboormachine geïnstalleerd kan worden. Het houdt de snelheid, temperatuur van lagers en andere gegevens in de gaten. Op die manier leert het systeem de toestand van de boormachine kennen. Naarmate een werk vordert, kan de computer met meer nauwkeurigheid de komende zettingen voorspellen. Als het nodig is, kan de operator de werking van de machine aanpassen. Ballast Nedam heeft het systeem ontwikkeld met de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam in gedachten.

Reageer op dit artikel