nieuws

Celstraf en boete geëist tegen ambtenaar bouwtoezicht

bouwbreed Premium

De voormalig ambtenaar van de afdeling bouw- en woningtoezicht in Groesbeek, die eind vorig jaar op verdenking van corruptie werd ontslagen, heeft geprobeerd dezelfde functie te krijgen bij een buurgemeente. Dat bleek gistermiddag bij de Arnhemse rechtbank tijdens de strafzaak tegen de 51-jarige inwoner van Dinxperlo.

Behalve een beroepsverbod van vijf jaar hoorde de verdachte ook twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, 25.000 gulden boete en terugbetaling aan de staat van bijna vijftigduizend gulden tegen zich eisen. Met dat voorstel liet officier van justitie mr. M. van Elsdingen de mogelijkheid open dat de man in plaats van celstraf 240 uur dienstverlening opgelegd krijgt.

Steekpenningen

De ex-toezichthouder wordt ervan beschuldigd tussen oktober 1996 en zijn aanhouding op 14 december vorig jaar steekpenningen te hebben aangenomen. In ruil voor geld en goederen kneep de verdachte een oogje dicht bij de controle op het naleven van vergunningen en zag hij door de vingers dat op sommige plaatsen illegaal werd gebouwd. Bovendien zou de Dinxperloër een aannemer hebben bevoordeeld bij het uitbrengen van een offerte en een ander informatie hebben verstrekt over de toewijzing van bouwkavels. Naast ruim veertigduizend gulden kreeg de man meubilair, hekwerk, sierlantaarns, zinken lijsten, een zinken schoorsteenkap en dakpannen voor zijn woning.

Vertrouwen

Hoewel de verdachte de feiten ontkent – hij beweert geld en geschenken als tegenprestatie te hebben aangenomen voor bouwtekeningen die zijn 81-jarige vader maakte -, liet de aanklager geen misverstand over zijn schuld bestaan. “Deze man heeft het vertrouwen van de burger in het overheidsapparaat geschonden. Hij heeft misbruik gemaakt van zijn machtspositie.” De kwestie kwam aan het licht, nadat de gemeente Groesbeek klachten over de ambtenaar kreeg. Toen vlak daarna een campinghouder naar de politie stapte, werd met toestemming van justitie een video-opname gemaakt, waaruit zijn werkwijze bleek. De man vecht zijn ontslag als ambtenaar overigens via civiele weg aan. De uitspraak is op 24 november.

Reageer op dit artikel