nieuws

Buigend metaal levert stevige binding

bouwbreed Premium

Een Japans bedrijf heeft in Europa octrooi verkregen op een spouwanker. Dit anker moet het mogelijk maken het binnen- en buitenblad van een spouwmuur op nagenoeg elke gewenste hoogte met elkaar te verbinden.

octrooi

nummer: 1013945 octrooihouder: Wakai & Co Ltd, Higashiosaka, Japan uitvinder: Takao Wakai

Het octrooi spreekt niet over een spouwanker, maar over een ‘koppelingsgereedschap voor een spouwmuur’. Het is opgebouwd uit twee op elkaar gelegen langwerpige metalen plaatjes, met een in de lengterichting uitstekende metalen draad. De bijvoorbeeld roestvast stalen plaatjes zijn alleen bij de draad met elkaar verbonden.

Verschillende formaten

De vinding blijkt specifiek bedoeld voor spouwmuren waarvan de bladen bestaan uit bouwelementen van verschillende formaten. Bijvoorbeeld een buitenblad gemaakt uit bakstenen en een binnenblad uit gasbetonblokken. De horizontale voegen tussen de bakstenen liggen in zo’n geval meestal niet op dezelfde hoogte als de horizontale voegen tussen de veel grotere blokken. Dat beperkt de mogelijke koppelingsplaatsen. Het Japanse koppelingsgereedschap wil dat probleem omzeilen en zo een optimale stabiliteit van de spouwmuur garanderen. De metalen draad komt in de mortel tussen de bakstenen, de metalen plaatjes moeten in het beton van het binnenblad worden gedreven. De vinding kent twee voorzieningen om het gebruik te vergemakkelijken. Ten eerste zit de draad zwenkbaar aan de plaatjes gemonteerd. Op die manier is hij weg te draaien, zodat bij het inhameren van de plaatjes niets in de weg zit. Daarnaast zijn de plaatjes aan de zijde tegenover de draad naar binnen toe afgeschuind. Daardoor spreiden de twee plaatjes zich bij het indrijven, zodat de resulterende verbinding relatief grote trekkrachten kan weerstaan. Het geheel is door die zwenkbare draad ook nog opvouwbaar, hetgeen opslag en transport vergemakkelijkt.

Het koppelingsgereedschap bestaat uit twee op elkaar gelegen langwerpige metalen plaatjes, met een in de lengterichting uitstekende metalen draad. Bij het indrijven met bijvoorbeeld een hamer spreiden de twee plaatjes zich in de blokken, waardoor de resulterende verbinding relatief grote trekkrachten kan weerstaan.

Reageer op dit artikel