nieuws

Britse Laing-groep zet bouwpoot in etalage

bouwbreed Premium

De Laing-groep houdt het na dik 150 jaar voor gezien in de bouw. Het familiebedrijf heeft de bouwdivisie in de etalage gezet. Naar verwachting moet de bouwpoot zo’n 100 miljoen pond (367 miljoen gulden) opbrengen.

De Laing-familie heeft hiertoe besloten vanwege de voortdurende verliezen die de bouwdivisie leed. Over het eerste halfjaar werd bijvoorbeeld een verlies geleden van 19 miljoen pond (bijna 70 miljoen gulden).

Een en ander is een gevolg van de grote overcapaciteit in de Engelse bouw en de moordende concurrentie. In de gewone aannemerij zijn marges van 1 procent en lager eerder regel dan uitzondering. Enkele jaren geleden probeerde Laing de overcapaciteit al aan te pakken door een fusie met concurrent Bovis aan te gaan. Dat mislukte echter.

Koerswijziging

Vorig jaar probeerde het Laing-management met een strategische koerswijziging het tij te keren. Het bedrijf moest worden omgetoverd van een traditionele aannemer naar een aannemer die zich zou gaan richten op business met een hogere marge, zoals rail en publiek-private projecten. Zo’n 750 banen gingen verloren.

De operatie leek succesvol, maar dat was slechts schijn. Weliswaar werden volop werken binnengehaald, maar door foutjes leverden die geen winst op. Onder andere op het stadion in Cardiff werden behoorlijke verliezen geboekt.

Divisies

Voor de Laing-familie was dat de reden om de handdoek in de ring te gooien. De groep gaat nu door met nog drie divisies die wel goede winsten draaien. Vooral op het gebied van railvervoer timmert de groep behoorlijk aan de weg.

Volgens insiders zijn er minstens drie grote Europese bouwers geïnteresseerd in de bouwdivisie. Daaronder zou het Franse Vinci zijn, goed voor een jaaromzet van 16 miljard euro (dik 35 miljard gulden). Dit bedrijf heeft begin dit jaar het eveneens Franse GTM overgenomen, waarmee Laing een joint venture had.

Reageer op dit artikel