nieuws

Britse kamerleden klem in duur kantoor

bouwbreed Premium

Wie Portcullis House, het nieuwe en omstreden kantoor voor 150 Britse kamerleden, binnenkomt waant zich even in het Savoy of het Hilton. In het glazen atrium bloeien geïmporteerde Belgische vijgenbomen rond het witte marmer. De gestileerde waterpartijen en de terrassen doen eerder denken aan een jetsethotel dan aan een werkruimte voor volksvertegenwoordigers. De overdadige luxe leidt tot veel kritiek.

De Britse Nationale Rekenkamer (in het Engels afgekort: NAO) heeft deze week een onderzoek aangekondigd naar mogelijke verkwisting van belastinggeld. De Labourregering dreigt ook aan het andere been een bouwblok te krijgen. Premier Blair weet zich in de komende verkiezingscampagne al gehandicapt door het miljardenfiasco van de Millennium Dome. Aan Portcullis House hangt misschien een minder schrikbarend prijskaartje maar de gotisch ogende bunker aan de Theems heeft zo mogelijk nog meer in huis om de kiezer straks boos te maken. Toen de bouwopdracht werd vergeven in 1993 werden de kosten geraamd op 150 miljoen pond. De uiteindelijke rekening blijkt 231 miljoen pond ofwel 830 miljoen gulden. Net als de Millennium Dome wordt Portcullis geplaagd door tegenslagen en vernietigende artikelen in de Britse media. Schandaal stapelde zich op schandaal. Potentiële buitenlandse toeleveranciers stapten bijvoorbeeld naar de rechter toen ze werden benadeeld door een nationalistisch (‘Buy British’) aanbestedingsbeleid. Het proces hierover kostte alleen al vijftien miljoen gulden.

Klem in draaideur

De rechter bepaalde het aanbestedingsbeleid illegaal. Een tweede rechter kwalificeerde de behandeling van de offertes zelfs als ‘een schertsvertoning’. ‘Koop Brits’ bleek sowieso geen succes. Zo werd bij de oplevering een akelige ‘tochtkloof’ van een paar centimeter geconstateerd tussen de gevel en de speciaal gemaakte veiligheidsentree. Het bronzen dak van 170 miljoen gulden bleek ook al te lekken. Het moest opnieuw worden gepolijst voor bijna twee miljoen gulden. De speciaal ontworpen gehandicaptentoiletten waren zo fabuleus gestileerd dat ze vrijwel ontoegankelijk waren voor de doelgroep. Liften en lichtschakelaars hebben in Portcullis House een eigen wil, en tot groot genoegen van een passerende persfotograaf zat een monteur twee uur klem in de centrale draaideur. De arme man probeerde achter opgehouden armen zijn gezicht te verbergen.

Luxer is niet beter

Maar het is vooral de Hilton-ambiance die de meeste kritiek oogst. Terwijl veel Britse openbare gebouwen in een bedroevende staat verkeren, baden de 150 Lagerhuisleden in ongekende luxe. Wat cijfers uit de media: 150 eikenhouten bureau’s van 50.000 gulden per stuk, vier miljoen voor tafels, stoelen en archiefkasten en bijna 800.000 gulden voor lederen fauteuils. ‘Voor elk kamerlid is ruim vijf miljoen gulden gespendeerd’, zo loeien de schandaalkranten. En de gebruikers van het kantoor zijn niet eens tevreden. 35 Lagerhuisleden hebben een motie ingediend waarin ze protesteren tegen het verbod hun eigen ladenkast (met vier laden) mee te nemen naar het nieuwe onderkomen. Ze moeten de nieuwe in licht eiken afgewerkte kasten gebruiken, met twee laden. ‘Moet het zo overdadig?’ vroeg ook The Guardian zich af. Volgens Dr. Rob Yeung, een businesspsycholoog, wordt de arbeidsprestatie niet verhoogd door extra diepe vloerbedekking of nog soepeler lederen fauteuils. Een andere expert voorspelde dat de kamerleden zich juist heel ongemakkelijk zouden gaan voelen en zich konden afvragen: ‘wat doe ik hier?’ Het Liberaal- democratische kamerlid Norman Baker neemt die vraag zo serieus dat hij een diepgaand onderzoek heeft geëist naar de ‘ongelooflijke uitgaven’ voor Portcullis House. Een grap in Londen zegt dat Portcullis House zelfs een meteorietinslag zou kunnen weerstaan. Zo hoogpolig zijn de tapijten dat de klap discreet kan worden opgevangen.

Reageer op dit artikel