nieuws

Brand vernielt antieke dakpannen Hillenraedt

bouwbreed Premium

Dakdekker Verkoulen is geschokt over de brand die dinsdagavond woedde in het monumentale kasteel Hillenraedt in het Limburgse Swalmen. Kortsluiting is de vermoedelijke oorzaak.

De brand, die tegen elf uur ’s avonds ontstond in de werkplaats van het U-vormige bijgebouw achter het kasteel, legde een groot gedeelte van de bijgebouwen in de as, waaronder de werkplaats en de hooischuur. De antieke daken van het gebouw zijn gerestaureerd door Lei- en Dakdekkersbedrijf Verkoulen uit Maasdriel. “Ik hoorde woensdagmorgen van de brand en ben er direct op af gegaan”, vertelt directeur Verkoulen. “Het is heel erg.” De brandweer kon voorkomen dat de opzichterswoningen vlam zouden vatten. De opzichter was thuis. Hij waarschuwde de brandweer en evacueerde de paarden uit de aangrenzende stallen. Twee uur na de melding werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Voor de dakdekker zelf is de brand aangrijpend. “We waren net voor de bouwvak klaar met de renovatie van een groot gedeelte van het dak. Ik ben me rot geschrokken. Op het binnenvlak van de tussenvleugel zijn alle pannen eraf.” Het bedrijf had voor de zomer vijf mensen op de klus zitten. “We hebben authentieke handpannen gebruikt, aan de achterzijde aangevuld met nieuwe pannen van de Duitse pannenfabriek De Wittenberg”, aldus Verkoulen. De oude pannen waren van bijzondere kwaliteit. “Ze zouden er over honderd jaar nog piekfijn bijgelegen hebben. De oude pannen kunnen inderdaad alleen maar kapot als ze vallen”, weet de dakdekker. Komend voorjaar zou het bedrijf de restauratie van het dak van de bijgebouwen afronden. Het voordakvlak van de middenvleugel was het enige dat nog moest gebeuren.

Muren

Enig lichtpuntje is dat de eeuwenoude muren weinig te lijden hebben gehad, merkt Verkoulen op. Dat geldt niet voor het dak van de middenvleugel. Dat is volledig verwoest. “De kap van het gebouw is eraf. Het vuur heeft van binnenuit gewoed in het houten dakbeschot”, zegt Verkoulen. Voor de herbouw zullen zoveel mogelijk authentieke dakpannen worden gebruikt “Waarschijnlijk zullen de normen van monumentenzorg aangehouden worden.” Verkoulen heeft goede hoop dat hij voor de herbouw voldoende antieke handpannen zal kunnen vinden.

Reageer op dit artikel