nieuws

Bouwers proberen belegger te behagen

bouwbreed Premium

“Het is een goed signaal van de bouwwereld naar de belegger.” Aldus typeert bestuursvoorzitter J. Janssen van bouwconcern Heijmans het donderdag gepubliceerde memorandum van negen grote bouwconcerns.

Ballast Nedam, Dura Vermeer, Heijmans, HBG, de BAM Groep, IBC, Volker Wessels Stevin, NBM-Amstelland en TBI spraken daarin af de transparantie van hun jaarrekeningen te vergroten. De grote bouwers hopen onder meer te bereiken dat de jaarrekeningen van de verschillende concerns beter met elkaar zijn te vergelijken. Janssen, één van de belangrijkste initiatiefnemers, geeft een treffend voorbeeld. “De zes beursgenoteerde bouwers hanteren allemaal een andere definitie van de omzet. Beleggers worden daar kopschuw van.” Beleggers, analisten en de financiële pers verwijten de grote bouwers met enige regelmaat dat ze onvoldoende communiceren, niet transparant genoeg zijn en onvoldoende informatie geven over hun eigen strategie. Dat gedrag is mede oorzaak van de lage beurskoers van de meeste bouwconcerns. De aangekondigde maatregelen zouden het imago van de bouwers bij de beleggers moeten opkrikken. Janssen gelooft in de effectiviteit van de maatregelen, maar brengt anderzijds ook een relativering aan. “Wat we nu hebben gedaan, is een belangrijke stap vooruit, maar we zijn er nog niet. Dat is niet erg, want stap-voor-stap is misschien wel de beste benadering. Maar in vergelijking met andere sectoren lopen we ook weer niet voorop. We passen ons aan aan bestaande en veranderde regelgeving.”

Transparant

Heijmans wordt over het algemeen als het meest transparante bouwbedrijf van Nederland gezien. Maar Janssen zegt dat ook in zijn bedrijf nog wel verbeteringen mogelijk zijn. “We zouden meer inzicht kunnen geven in onderhanden werken.” F. van Blokland, secretaris van VGBouw, noemt het “uniek” dat de bouw als sector positief heeft gereageerd op de roep om meer transparantie. Volgens hem is de belangrijkste vooruitgang dat de negen grote bouwers nu eenduidige afspraken hebben gemaakt over te hanteren definities en begrippen. “Dit is niet het eindpunt. We zullen in de toekomst nog beter op internationale ontwikkelingen moeten inspelen.”

Reageer op dit artikel