nieuws

Bouwbesluit stuk gebruiksvriendelijker

bouwbreed

Het Bouwbesluit wordt per 1 januari 2002 gebruiksvriendelijker van opzet. Het kabinet heeft daar vrijdag toe besloten. Bovendien is een aantal overbodige gebruiksvoorschriften geschrapt. De details van het nieuwe besluit worden later bekend als het voorstel bij de Raad van State vandaan komt en naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De operatie maakt deel uit van een drastische vereenvoudiging van de bouwregels. De nieuwe wet moet met overzichtelijke tabellen veel van het huidige geblader voorkomen.

Het huidige Bouwbesluit stelt vele eisen per gebouwfunctie. Vooral bij gebouwen met verschillende functies betekent dat een hoop geblader en gezoek naar de juiste artikelen die van toepassing zijn. In het nieuwe besluit wordt eerst gekeken hoe een gebouw wordt gebruikt, bijvoorbeeld als woning of kantoor. Vervolgens gelden er voorschriften voor aspecten als ventilatie, geluid of dakdikte.

Overbodige regels zijn geschrapt. Ook worden enkele nieuwe regels toegevoegd, onder andere op het gebied van arbeidsomstandigheden, toegankelijkheid van openbare gebouwen en brandveiligheid. Bijvoorbeeld moet nieuwbouw vanaf 2002 worden opgeleverd met rookmelders.

Reageer op dit artikel