nieuws

Bouwbedrijf zet concurrentie buitenspel in Leerdam

bouwbreed

De onderneming die zich wil vestigen op industriegebied Nieuw Schaik in Leerdam kan niet om de diensten van bouwbedrijf Van den Dool heen. De bouwer wist in korte tijd ruim 30.000 vierkante meter grond te bemachtigen en dwong daarmee bij het gemeentebestuur een exclusiviteitscontract af. Bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is een klacht tegen deze vorm van koppelverkoop ingediend.

Nieuw Schaik ligt aan de buitenrand van Leerdam. Het is het type bedrijventerrein waarvan er dertien in een dozijn gaan. De ontwikkeling van het 73.000 vierkante meter grote gebied is in volle gang. Maar in het Leerdamse heerst grote onvrede over de rol die bouwbedrijf Van den Dool speelt bij de realisering van het industrieterrein en de gemeente die deze situatie heeft veroorzaakt. De aannemer zou woekerprijzen rekenen voor de bouw van de bedrijfsgebouwen. “Ik ben twee jaar met hem in onderhandeling geweest, maar we kwamen er niet uit. Uiteindelijk heb ik elders op het terrein grond van de gemeente gekocht en kon ik gewoon met een andere aannemer in zee. Het scheelde me tonnen”, zegt een ondernemer die niet met zijn naam in de krant wenst te komen. En hij is niet de enige. Er zijn meerdere ondernemers die wel willen praten op voorwaarde dat ze anoniem kunnen blijven. “Leerdam is een kleine gemeenschap en iedereen kent elkaar”, is een veelgebruikt argument. H. van ’t Pad, wethouder van economische zaken, zegt wel eens signalen te hebben gekregen van ontevreden ondernemers maar daar feitelijk weinig aan te kunnen doen. “Sommige bedrijven hebben we op het middenterrein van Nieuw Schaik kunnen onderbrengen. Het exclusiviteitsrecht van Van den Dool geldt namelijk alleen voor de buitenranden van het gebied.” De wethouder staat nog steeds vierkant achter de deal die de gemeente met de bouwer heeft gesloten. “Nieuw Schaik betekent een belangrijke impuls voor de werkgelegenheid in Leerdam. De uitbreiding van bedrijventerreinen is hier broodnodig”, benadrukt Van ’t Pad. Sinds begin jaren negentig is Leerdam bezig geweest met de ontwikkeling van het gebied. De gemeente stuitte echter op het probleem dat er verschillende grondeigenaren waren. “Het lukte ons niet om met hen tot overeenstemming te komen. Of er werd teveel geld voor de grond gevraagd óf de eigenaren weigerden simpelweg aan ons te verkopen.” Vervolgens is de gemeente in zee gegaan met Bouw- en exploitatiebedrijf Van den Dool Beheer BV, die al eigenaar was van verschillende grondstukken op Nieuw Schaik. “Toen we de verwerving aan hem overlieten was de grond zo verkocht.” Volgens Van ’t Pad ontbreekt het de gemeente aan voldoende instrumenten om een adequaat grondbeleid te voeren. “Voorkeursrecht gemeenten is de enige mogelijkheid maar er is nimmer overwogen om dat voor Nieuw Schaik in te stellen. Grondpolitiek is ook partijgevoelig.”

Verwerven

C. van den Dool heeft echter een simpele verklaring voor het feit dat het bouwbedrijf de gronden snel kon verwerven. “Gewoonweg door het hebben van relaties en adequaat onderhandelen. Wij kunnen snel ja zeggen terwijl het bij de gemeente over veel schijven loopt.” Van den Dool kent de onvrede die er heerst over de positie die zijn onderneming op het industrieterrein heeft verworven. “Maar dat we woekerprijzen zouden rekenen is echt pure onzin.” Opvallend is wel dat de gemeente haar deel van het terrein al geruime tijd heeft verkocht terwijl de percelen van Van den Dool nog niet allemaal zijn uitgegeven. “Dat heeft helemaal niets te maken met de prijzen die wij rekenen. Als we hadden gewild hadden we alles binnen een jaar verkocht. Het is een bewuste keuze geweest om het in de tijd uit te smeren. Al is het alleen al omdat we het zelf moeten bebouwen.”

Klacht

De Leerdamse architect Buiteman heeft de kwestie bij de Nederlandse Medingingsautoriteit aangekaart. Buiteman wil er alleen over kwijt dat hij zich groen en geel ergert aan de monopoliepositie van Van den Dool. De NMa verwacht binnenkort uitspraak te doen over de klacht. Van ’t Pad ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet. “Het is puur een eigendomskwestie. Van den Dool is eigenaar van de grond en mag daarmee feitelijk doen wat hij wil. En het is zijn goed recht te eisen dat hij er mag bouwen. Overigens is het wel zo dat wij bepalen welke bedrijven er zich mogen vestigen. Daar hebben we criteria voor vastgesteld. Dat recht hebben we uit de onderhandelingen gesleept. Dus een zekere mate van sturing op de kwaliteit van het terrein hebben we als gemeente nog in handen.” Van den Dool zelf wil inhoudelijk op de klacht bij de NMa niet ingaan. “We wachten het af”, klinkt het nuchter. Wethouder H. van ’t Pad: “Het is puur een eigendomskwestie. Van den Dool is eigenaar van de grond en mag daarmee feitelijk doen wat hij wil.”

Reageer op dit artikel