nieuws

‘Bouwambtenaar is een prachtbaan’

bouwbreed Premium

Wat is de saaiste job die een bouwkundige kan vinden? Menigeen zal op die vraag prompt antwoorden: ambtenaar bouw- en woningtoezicht. “Totaal verkeerd”, zegt Maarten Hendriks, account manager van Yacht Technology in Arnhem. “Het is juist een prachtige baan, waarin je je technische kennis gebruikt en tegelijkertijd tussen de mensen staat.”

Hendriks is de man achter een traineeship voor mts’ers bouwkunde met enkele jaren werkervaring en pas afgestudeerde hts-bouwkundigen. De trainees komen in dienst van Yacht Technology, een dochter van Randstad Holding, en worden gedetacheerd bij gemeenten die een contract met het bedrijf afsloten. Daarnaast volgen ze in deeltijd de opleiding Bouw- en Woningtoezicht in de praktijk, waarin onder meer communicatieve vaardigheden, wet- en regelgeving en veiligheid centraal staan. Deze cursus is ontwikkeld door Villa expertise, in samenwerking met Yacht. Het traject duurt twee jaar. “In die tijd leren ze een vak met carrièreperspectief. Daarna kunnen ze uitstromen naar een van de participerende gemeenten of bij Yacht in dienst blijven en projecten bij bouw- en woningtoezicht invullen.” Inmiddels zijn er tien trainees. Ze werken vooral in Oost-Nederland. In het voorjaar van 2001 begint een volgende groep. Deze wordt in het westen en noorden des lands ingezet.

Imago

“Bouw- en woningtoezicht heeft een stoffig imago. Dat komt omdat veel hts’ers en mts’ers niet bekend zijn met het vakgebied”, zegt Hendriks. “Een bouwkundige die bij bouw- en woningtoezicht werkt, wordt vaak gezien als een boeman die komt vertellen dat je geen bouwvergunning krijgt. Weinig mensen vinden het leuk om die rol te vervullen. Daardoor hebben veel gemeenten moeite om personeel te vinden. Soms lokken ze ambtenaren weg uit andere plaatsen met hogere salarissen. Problemen los je daarmee niet op, maar verleg je naar elders.” In werkelijkheid is de ambtenaar bouwen en wonen, aldus Hendriks, eerder een adviseur dan een zwarte piet. “Natuurlijk kan het voorkomen dat je moet optreden, de bouw moet stilleggen dus. Maar dat is uitzonderlijk. De burger die iets wil bouwen is een klant, die je zo goed mogelijk moet helpen. Het gaat er niet om hem te verbieden een dakkapel op zijn huis te plaatsen, maar om hem te adviseren zodat er een mogelijk bouwsel verrijst. De ambtenaar bouw- en woningtoezicht is uiteindelijk de spin in het web. De man of de vrouw die alle ins en outs kent. Daarom is het zo’n leuke baan. Bovendien kan het een springplank zijn voor een verdere carrière in de bouw.” Hendriks kwam op het idee voor trainees toen hij door verschillende gemeenten werd benaderd omdat ze geen personeel konden vinden voor hun afdeling bouw- en woningtoezicht. “Er werkten op dat moment ongeveer drie mensen bij Yacht in arnhem die voor dit werk inzetbaar waren. Te weinig dus. Ik moest verschillende aanvragers teleurstellen. En dat past niet in onze strategie, want we zijn een commercieel bedrijf dat zich nuttig maakt door voor zijn opdrachtgevers personeelsproblemen op te lossen.”

Reacties

Een advertentie voor het traineeproject leverde voldoende reacties op om in maart van dit jaar met de eerste groep te beginnen. Met hen kon onder meer Arnhem uit de brand worden geholpen. Omdat ook in het westen en noorden des lands veel gemeenten handen tekort komen bij het bouw- en woningtoezicht, gaat volgend voorjaar een nieuwe groep trainees beginnen. “We zijn in onderhandeling met verschillende gemeenten die van onze medewerkers gebruik willen maken.

Reageer op dit artikel