nieuws

Boete en werkstraf wegens corruptie

bouwbreed

De rechtbank in Arnhem heeft een voormalig ambtenaar van de afdeling bouw- en woningtoezicht in Groesbeek wegens corruptie tot 15.000 gulden boete, 240 uur dienstverlening en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Bovendien legde de rechtbank de 51-jarige inwoner van Dinxperlo een beroepsverbod van vijf jaar en terugbetaling aan de staat van bijna 50.000 gulden op. De man werd eind vorig jaar door de gemeente Groesbeek ontslagen op verdenking van het aannemen van steekpenningen.

De ex-toezichthouder kneep tussen oktober 1996 en 14 november vorig jaar in ruil voor geld en goederen een oogje dicht bij de controle op het naleven van bouwvergunningen. Ook zag de man door de vingers dat op sommige plaatsen illegaal werd gebouwd.

Verder bevoordeelde de Dinxperloër een aannemer bij het uitbrengen van een offerte en verstrekte hij een ander bouwbedrijf informatie over de toewijzing van bouwkavels. De man ontving als tegenprestatie ruim veertigduizend gulden, meubilair, hekwerk, sierlantaarns, zinken lijsten, een zinken schoorsteenkap en dakpannen.

De verdachte heeft de aantijgingen altijd ontkend. Hij beweert geld en geschenken te hebben gekregen voor bouwtekeningen die zijn 81-jarige vader maakte. De man beende na het vernemen van de uitspraak boos weg en stelde onmiddellijk hoger beroep in.

Reageer op dit artikel