nieuws

Bezwaarmakers Oosterheem toch opnieuw naar rechter

bouwbreed

Er komt toch een hoger beroep tegen de bouw van de Zoetermeerse Vinex-wijk Oosterheem. Bezwaarmaker H. van Woerden heeft besloten naar de Raad van State te stappen om, zoals hij het zelf noemt, zijn ‘procedurele rechten’ veilig te stellen. De gemeente Zoetermeer is woedend en heeft alle gedane toezeggingen aan Van Woerden ingetrokken.

Volgende week dinsdag, 28 november, buigt de Raad van State zich over het schorsingsverzoek van Van Woerden en drie andere bewoners van de Zegwaartseweg. Van der Spek, eigenaar van een hoveniersbedrijf, heeft zijn juridische strijd tegen de gemeente opgegeven. Hij is met Zoetermeer tot overeenstemming gekomen over verplaatsing van zijn bedrijf en een financiële tegemoetkoming. Ook met Van Woerden was overeenstemming bereikt. Dinsdag zei mevrouw van Woerden “dat er slechts nog wat puntjes op de i hoefden te worden gezet”. Aan het einde van de dag werd echter duidelijk dat van Woerden desondanks hoger beroep heeft aangetekend tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank in oktober. Van Woerden: “Ik wil de weg naar de rechter openhouden. Als ik voor dinsdag tot overeenstemming kom, kan ik het altijd nog intrekken.”

Vastgelegd

Zover zal het niet komen, want de gemeente heeft alle gedane toezeggingen, hangende de rechtsgang, ingetrokken. Wethouder van Grondzaken J. Fijen: “We hebben schriftelijk vastgelegd dat de afspraken slechts geldig zijn als van een hoger beroep werd afgezien. Daar heeft Van Woerden zich niet aan gehouden. We zijn heel ver gegaan in ons aanbod, er hoefde slechts nog wat fijnafstemming plaats te vinden. Maar er wordt nu niet meer gesproken.” Van Woerdens stap heeft in Zoetermeer voor de nodige verwarring gezorgd. Tot ergernis van wethouder van ruimtelijke ordening E. Plantinga. “Ik ben bedolven onder blije reacties van kopers, die gisteren nog dachten dat er eindelijk zou worden gebouwd. De teleurstelling is heel groot.” Het gemeentebestuur gaat ervan uit dat de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak het schorsingsverzoek zal afwijzen.

Reageer op dit artikel