nieuws

Advies ontslagrecht leidt tot gemengde gevoelens

bouwbreed Premium

Het advies van de Commissie Rood over een nieuw ontslagstelsel in ons land, heeft gemengde gevoelens opgeroepen. Werkgevers zijn over het algemeen positief, terwijl de bonden negatief zijn in hun reactie.

In het rapport ‘Afscheid van het duale ontslagrecht’ schrijft de commissie dat een werkgever niet langer toestemming hoeft te vragen aan het arbeidsbureau of de kantonrechter als hij een werknemer wil ontslaan. Deze zogenoemde preventieve ontslagtoets wordt vervangen door een gang achteraf naar de rechter als de werknemer het niet eens is met zijn ontslag. De rechter bekijkt dan alleen of aan alle vereisten is voldaan. Ontslag mag volgens de commissie slechts bij ongeschiktheid of slecht gedrag van de werknemer. Binnen de Stichting van de Arbeid is verdeeld gereageerd. VNO-NCW vindt het huidige stelsel niet meer van deze tijd. MKB-voorzitter Hans de Boer wil wel een goede voorlichting richting werkgevers. “Het is niet zo dat een werkgever iemand gemakkelijker kan ontslaan. Hij moet er alles aan hebben gedaan ontslag te voorkomen.” De vakcentrale FNV noemt het nieuwe stelsel echter voorbarig. De wettelijke sancties tegen kennelijk onredelijk ontslag moeten zodanig zijn dat er een preventieve werking van uitgaat. En daar is de FNV niet van overtuigd. Ook het CNV en de Unie MHP meent dat de positie van de werknemer er zwakker op wordt in de voorstellen van Rood. Ontslag wordt daardoor te gemakkelijk. De politiek is eveneens verdeeld.

Reageer op dit artikel