nieuws

Achtergestelde lening voorlopig aftrekbaar

bouwbreed Premium

Achtergestelde leningen blijven voorlopig aftrekbaar. Dat heeft staatssecretaris Bos van Financiën besloten.

Onlangs lanceerde hij een wetsvoorstel waarin deze rente niet langer aftrekbaar was voor de belasting die ondernemingen moeten betalen over hun winst. De bewindsman maakt gisteren bekend dat een commissie met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en ambtenarij zich over de materie zal buigen. Die commissie zal bovendien adviseren over ‘dividend stripping’, een truc om geen inkomstenbelasting te betalen over dividend op aandelen. De staatssecretaris kwam onlangs met een aantal aanpassingen van de belastingherziening die komend jaar van kracht moet worden. De werkgeversorganisatie VNO-NCW kwam direct in het geweer tegen de aanpak van wat de staatssecretaris noemde ‘hybride leningen’. De banken verstrekken op grote schaal achtergestelde leningen aan ondernemingen. Hierbij sluiten ze achteraan in de rij van schuldeisers als het bedrijf in de problemen komt. Bos vindt dat vergelijkbaar met het verstrekken van eigen vermogen in de vorm van aandelenkapitaal.

Reageer op dit artikel