nieuws

Aantal arbovoorlichters moet verdubbelen

bouwbreed Premium

De stichting Aboma+Keboma gaat spoed zetten achter de werving van nog eens negen arbovoorlichters. Sinds deze week geven elf reïntegrerende wao’ers met een bouwverleden aannemers en bouwvakkers voorlichting over veiligheid. Dat moeten er uiteindelijk twintig worden. In de dakbedekkingsbranche zijn vanaf volgende week drie arbovoorlichters.

Woordvoerder J. van de Velde van Aboma+Keboma bevestigt dat het gewenste aantal arbovoorlichters nog niet gehaald is. Bedoeling was rond deze tijd twintig voorlichters in te kunnen zetten. Dat zijn er echter pas elf. Volgens Van de Velde heeft de vertraging te maken met de selectie van geschikte kandidaten. “We selecteren op kwaliteit, bovendien is toestemming van het SFB nodig.” Bouwvakkers met een wao- verleden komen in aanmerking voor aanstelling. Indien geschikte krijgen zij eerst een opleiding alvorens aan de slag te kunnen. Van de Velde: “Het is misschien niet van het allergrootste belang, maar we gaan wel spoed zetten achter de werving en selectie van nieuwe arbovoorlichter. Ons streven is dat zij na de winterperiode inzetbaar zijn.” De eerste ervaringen met de voorlichters zijn volgens de woordvoerder zeer positief. “Ze zijn heel goed ontvangen. We hebben ook ons best gedaan uit te dragen dat we niet voor politieagent of inspecteur spelen, maar dat we voorlichting geven en de bedrijven willen helpen. Dat heeft de angst die bij sommige bouwbedrijven aanwezig was, wel weggenomen.”

Dakbedekking

De drie arbovoorlichters die zijn aangesteld om werkgevers en werknemers in de dakbedekkingsbranche te adviseren over veilig en gezond werken, beginnen maandag met hun klus. Vrijdag werd het startschot gegeven door de uitreiking van het certificaat ‘arbovoorlichter’ aan het drietal. De arbovoorlichters gaan overigens niet meteen het dak op. In de eerste fase worden alleen contacten gelegd met dakdekkersbedrijven. “Om kennis te maken en het project nog eens goed uit te leggen”, vertelt beleidsmedewerker B. Nouwens van de Sectorraad Bitumineuze- en Kunststofdakbedekkingsbedrijven. Tegelijk wordt er een nulmeting verricht, die duidelijk moet maken in hoeverre de verplichte arbowet- en regelgeving op dit moment wordt nageleefd. De nulmeting maakt het mogelijk later de effecten van het project te meten. Op z’n vroegst volgend jaar maart gaan de voorlichters de bouwplaatsen af. Dat gebeurt volgens Nouwens voornamelijk onaangekondigd. De waarnemingen die de arbovoorlichters doen op het gebied van veiligheid en gezondheid, worden gerapporteerd en besproken met de dakdekkers. Vervolgens wordt advies gegeven hoe het beter kan. Hoewel alle waarnemingen (dus ook de misstanden) de boeken in gaan, worden de resultaten alleen geanonimiseerd naar buiten gebracht. De arbovoorlichters gaan ook niet voor politieagent of arbeidsinspecteur spelen. “Dit project is juist anders dan andere, omdat het uit de sector komt en door de sector wordt gedragen. Het gaat erom gezamenlijk de veiligheid te verbeteren.”

Bijgeschoold

De drie arbovoorlichters zijn op 1 oktober van dit jaar in dienst getreden van de Sectorraad Bitumineuze- en Kunststofdakbedekkingsbedrijven. De afgelopen zes weken zijn ze bijgeschoold. “Je moet dan denken aan communicatieve vaardigheden en kennis van wet- en regelgeving. Ook hebben ze de certificaten VCA* en VCA** behaald”, aldus Nouwens. “Ze hebben nu een goedgevulde rugzak met kennis en ervaring.” Bedoeling was in eerste instantie vijf arbovoorlichters aan te stellen. Omdat in de regio Noord-Oost geen geschikte kandidaat was te vinden en er bovendien relatief weinig dakdekkers zijn gevestigd , is besloten de regio’s te vergroten en met vier voorlichters genoegen te nemen. De vierde is inmiddels aangesteld en zal zich na een versnelde cursus zo snel mogelijk aansluiten bij zijn drie collega’s.

Reageer op dit artikel