nieuws

Zweedse bouwconjunctuur blijft achter bij economie

bouwbreed Premium

De bouwconjunctuur in Zweden houdt geen gelijke tred met de sterk verbeterde economische situatie in dit land, die op veel punten de groeicijfers van de jaren zestig nog overtreft.

Dat stelt de overkoepelende organisatie van bouwwerkgevers Byggindustrien in de zojuist verschenen nieuwe conjunctuuranalyse. Oorzaak van de achterblijvende groei in de sector is onder meer een gebrek aan bouwgrond. Desondanks zijn ook voor de bouw de vooruitzichten voor de komende jaren vrij riant. Daarbij doen zich waarschijnlijk geen verschijnselen van oververhitting voor, meent Byggindustrien als bijkomend voordeel. Tot 2005 wordt een jaarlijkse investeringsgroei verwacht van 5 procent. Dit jaar komt de totale som aan investeringen in de bouw en gww-sector volgens de prognose uit op krap 111 miljard kroon (29 miljard gulden). Volgend jaar wordt dat dus ongeveer 1,5 miljard meer. De woningbouwinvesteringen nemen volgend jaar met 13 procent toe. Dat betekent 22.000 woningen in 2001. De werkgelegenheid in de bouw en gww groeit tot 2005 met jaarlijks vijfduizend arbeidsplaatsen tot in totaal 235.000.

Reageer op dit artikel