nieuws

Zonnepaneel waterdicht en eenvoudig gemonteerd

bouwbreed Premium

Het bevestigen van een pv-paneel op een hellend pannendak vereist veel inspanning en deskundigheid. Lekkages zijn vaak het gevolg. Een systeem om een pv-paneel eenvoudig te bevestigen op een waterdichte drager lijkt de oplossing.

octrooi

nummer: 1011047 octrooihouder: Ubbink Nederland BV, Doesburg uitvinders: D.J. van Schellebeek, V.L.A. Theunissen en M. Ham

Steeds vaker zijn ze te zien: blauw glimmende zonnepanelen op daken voor het opwekken van energie. Waar het aan ontbrak was een manier om de panelen zonder problemen en waterdicht op het dak te monteren. De dakdekker weet precies hoe hij een dak waterdicht moet krijgen. De installateur weet exact hoe het pv-paneel moet worden aangesloten. Doordat de disciplines nog steeds gescheiden zijn, komt het regelmatig voor dat de installateur een dak openmaakt voor montage van een paneel vlak nadat een dakdekker ‘zijn’ dak heeft opgeleverd. Hierdoor ontstaan vaak lekkages door slechte aansluitingen. Ubbink heeft nu een systeem op de markt gebracht, waarbij eerst een aantal dakpannen wordt weggehaald. Daarna wordt een plaatvormige drager op de ondergrond geschroefd. Vervolgens kan het pv-paneel worden gemonteerd. Er zijn twee varianten beschikbaar. Eén heeft de dakpanvorm en heeft daarom geen loodslabben. De andere heeft geen dakpanvorm en is daarom voorzien van loodaansluitingen. De hele montage duurt volgens D.J. van Schellebeek slechts een kwartier. De plaatvormige drager voorkomt dat het pv-paneel te diep op het dak ligt (badkuip), of te hoog (niet esthetisch). De drager functioneert als waterkerende vervanger van de dakpannen. Door dit verhoogde steunmiddel ontstaan ventilatieopeningen tussen de ondergrond en de drager en tussen het paneel en de drager. Warme lucht onder de pv-panelen wordt afgevoerd, zodat ze niet te warm worden, hetgeen het rendement verhoogt.

Grootschalig

Over de aanleiding tot de ontwikkeling van het systeem zegt Van Schellebeek: “We wilden een pv-paneel dat op een bouwgebruikelijke manier, zoals een dakraam, te plaatsen was en op een bouwgebruikelijke manier te verkrijgen was. Met de introductie van dit pv-paneel is dat gelukt.” Er zijn op het ogenblik twee uitvoeringen op de markt, die respectievelijk 100 en 200 watt leveren. Hoewel de introductie van het systeem al vorig jaar op een bouwbeurs plaatsvond, is volgens Van Schellebeek grootschalige toepassing pas dit jaar van de grond gekomen.

Reageer op dit artikel