nieuws

Weer stuifzand op Hoge Veluwe

bouwbreed Premium

De Hoge Veluwe krijgt, bijna in het hart van het nationale park, een stuifzandgebied terug. De directie van het park hoopt voor het eind van dit jaar een terrein van ongeveer 60 hectare te hebben afgegraven.

Daarvoor moeten ruim 10.000 vliegdennen worden geveld. Volgens ing. A. Snijders, stafmedewerker van De Hoge Veluwe, is er vrijwel geen levend stuifzand meer in Nederland. Oorspronkelijk bestond de hele Veluwe uit zand en hei. Er zijn nog wel grote zandgebieden over, maar daar is het zand niet meer in beweging, omdat er te veel begroeiing is ontstaan die de wind tegen houdt. “Als we nu niets doen, zullen over zo’n twintig jaar veel dier- en plantensoorten die in extreem schrale omstandigheden willen leven, zijn uitgestorven. Het stuifzand moet verschijnen in natuurgebied De Pollen, ongeveer twee kilometer ten zuiden van het Kröller-Müllermuseum. Eind november hoopt de directie de vergunning van de gemeente Ede binnen te hebben.

Reageer op dit artikel