nieuws

Walter Bau krap in opdrachten

bouwbreed Premium

Walter Bau zet alle zeilen bij om in een moeilijke markt het fusieproces na de overname van Heilit + Woerner te voltooien. In de eerste helft van het jaar boekte het concern voor anderhalf miljard gulden minder aan orders dan in de vergelijkbare periode in 1999.

Als onderhandelingen over vervolgopdrachten succesvol kunnen worden afgerond, verwacht Walter Bau op het nippertje uit de rode cijfers te kunnen blijven. Het concern uit Augsburg slaagde in de eerste helft van het jaar erin de bouwprestatie met 1,2 procent op te voeren tot 4,15 miljard gulden. Het gunstige resultaat vloeit mede voort uit de zachte winter, waardoor de binnenlandse productie onverwacht met 8,3 procent groeide tot 3,25 miljard gulden. In het buitenland daarentegen haalde Walter de broekriem aan. Door het wegvallen van een grote order in Peru en het einde van de Olympische bouwboom in Australië zakte de productie met 18,7 procent in tot 903 miljoen gulden. Het buitenlands aandeel van Walters activiteiten kromp daardoor tot 21,7 procent. Tegenover de 5,89 miljard gulden aan opdrachten die Walter Bau en Heilit + Woerner in de eerste helft van 1999 binnen brachten, staat slechts 4,43 miljard aan nieuwe orders in de eerste zes maanden van dit jaar. Vooral bij de sleutelklare projecten is vrijwel geen droog brood meer te verdienen. Als lichtpunt ziet Walter de verovering van de opdracht om het Olympisch stadion te Berlijn op te knappen. Met sanering, modernisering en beheer is 530 miljoen gulden gemoeid. Het stadion krijgt 76.200 zitplaatsen, 113 vip-loges plus een overdekking voor alle toeschouwers. Tijdens de 4,5 jaar durende werkzaamheden blijven minimaal 55.000 zitplaatsen beschikbaar. Walter Bau heeft zich met een deelneming van 37,34 procent dertien jaar lang als medevennoot aan het stadion verbonden. De orderportefeuille van Walter Bau is in de eerste helft van het jaar met 11,3 procent geslonken tot 8,33 miljard gulden. Het aantal medewerkers daalde in een jaar tijd met 12,8 procent tot bijna achttienduizend. De resultaten van Walter Bau worden dit jaar belast met aanzienlijke fusiekosten. De directie verwacht pas in 2002 de volle winst te kunnen putten uit de met de overname van Heilit + Woerner nagestreefde synergie.

Reageer op dit artikel