nieuws

Verwijderen spuitasbest eist speciale aanpak

bouwbreed Premium

De basisschool van het Joods Bijzonder Onderwijs (JBO) in Amsterdam- Buitenveldert wordt gesloopt. Bij een onderzoek twee jaar geleden kwam een hoge concentratie asbest aan het licht. Boven de plafonds, in de spouwmuren, overal. Het verwijderen van het spuitasbest vereist bijzondere technieken.

Dat het gebouw gesloopt moet worden is op zichzelf geen ramp. De constructie is bijna dertig jaar oud en in veel opzichten niet meer van deze tijd. Het moet een enorme hoeveelheid energie gekost hebben om het warm te houden. Bij een inspectie in de kerstvakantie van 1998 bleek dat de staalconstructie volledig tegen brand was afgewerkt met gespoten asbest. “Dat is tijdens de ruwbouw aangebracht. We hebben ook los asbeststof op de kasten en op de vloer aangetroffen. De school is op 4 januari 1999 gesloten en alle spullen zijn onder asbestcondities naar buiten gebracht. Elk artikel is nat afgenomen, pluche speelgoed en andere stoffen moesten worden afgevoerd”, aldus J.W.C. van Willigenburg. Hij verzorgt de communicatie en voorlichting bij het Asbest Advies Centrum (AAC) in Vianen.

Psychologisch

Na de ontdekking hebben TNO, de Gemeentelijke Gezondheidsdienst van Amsterdam en de Landbouwuniversiteit Wageningen een medisch onderzoek gehouden. “Statistisch bleken de risico’s, die de kinderen, leerkrachten en ouders in de loop der jaren hebben gelopen, niet aantoonbaar. De school is dus voornamelijk om psychologische redenen direct gesloten. De kinderen zijn al enkele malen naar een ander gebouw verhuisd. Na een jaar werd de beslissing genomen de school te saneren, te slopen en op dezelfde plek een nieuwe te bouwen”, licht Van Willigenburg toe. “In de zomer van dit jaar zijn we met de voorbereidingen begonnen”, vult J.H. Bax aan. Hij is bedrijfsleider bij Oskam Asbestverwijdering in Utrecht. “Dit project vereiste een bijzondere aanpak, omdat er werkelijk overal asbeststof ligt. We hebben daarom een ‘containment’ rond het hele gebouw geplaatst van zelfdragende steigers. Aan de binnenzijde is krimpfolie tegen die steigers aangebracht. Binnen de containment heerst een onderdruk, zodat geen asbestvezels naar buiten kunnen ontsnappen.” Tussen de krimpfolie en het gebouw is een werkruimte van twee meter opengehouden.

Leeflucht

Eerst wordt met een holle naald water in het asbest gespoten. Het komt als een natte koek van de staalconstructie af. Deze methode heet ‘wet-stripping’ en is in Engeland verplicht. De werknemers ademen ‘leeflucht’. Een machine filtert de buitenlucht en pompt hem via een slang naar zes werknemers binnen de containment. Bax laat met trots de door Oskam Asbestverwijdering ontwikkelde leefluchtmachines zien. Alle voor hergebruik geschikte bouwelementen worden afzonderlijk gedemonteerd. Materialen die niet gereinigd kunnen worden, gaan ingepakt naar de speciale stortplaats in Almere. Voor de eindschoonmaak wordt de ‘ijsstraaltechniek’ toegepast. Tot min negentig graden gekoelde CO2- korreltjes worden verneveld. Zij expanderen tot vijfhonderd maal hun volume en blazen daarbij alle verontreiniging van de materialen af, die droog neervalt. Bax: “We hebben deze methode nog niet eerder op zo’n grote schaal toegepast. Als het asbest verwijderd is, komt Oskam Aannemingsbedrijf de rest van de constructie slopen.”

Reageer op dit artikel