nieuws

Vastgoedbelegger VIB koopt ABP

bouwbreed

De Utrechtse vastgoedbeleggingsmaatschappij VIB neemt het vastgoedfonds WBN (Winkelbeleggingen Nederland) over van pensioenfonds ABP.

De nieuwe combinatie die door de fusie ontstaat, gaat zich vooral richten op Europese winkelcentra. Dat hebben betrokken partijen gisteren bekend gemaakt. Het beursgenoteerde VIB betaalt het ABP 22,9 miljoen aandelen, die een waarde vertegenwoordigen van ongeveer 1,2 miljard gulden. De nieuwe combinatie die na de transactie ontstaat, zal een vastgoedportefeuille van circa 2,6 miljard euro (5,7 miljard gulden) bezitten en daarmee een leidende positie in Nederland krijgen.

Verleggen

Volgens VIB-directeur Th. Wernink is WBN een ‘aantrekkelijke’ partner vanwege de grote ervaring in de het beheren van winkelpanden. Bij VIB heeft het accent tot dusver op de kantorenmarkt gelegen. De Utrechtse vastgoedbelegger wil zich in de toekomst juist meer gaan richten op winkelcentra.

Groeien

De nieuwe combinatie VIB/WBN moet vooral in Europa verder gaan groeien. Het streven is dat op termijn 50 procent van de totale portefeuille buiten Nederland belegd is. De gezamenlijke vastgoedportefeuille van de nieuwe combinatie bedraagt ongeveer 2,6 miljard euro (5,7 miljard gulden). Daarvan is 71 procent belegd in Nederland, 18 procent in Frankrijk, 5 procent in Spanje, 1 procent in Duitsland en 5 procent in de Verenigde Staten. Omdat de nadruk komt te liggen op winkelcentra, wordt de Nederlandse woningportefeuille van WBN verkocht. VIB zal verder het Amerikaanse vastgoed afstoten. Voor het enigszins verloederde Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne, waarvan WBN eigenaar is, zal een partner worden gezocht, zo hebben de partijen bekend gemaakt.

Aandeelhouders

Het ABP houdt een belang van 39 procent in het nieuwe vastgoedfonds. Het pensioenfonds heeft aangegeven dat belang terug te willen brengen tot onder de 25 procent. Voor het einde van dit jaar wil VIB een buitengewone aandeelhoudersvergadering houden. Hierin zal de aandeelhouders gevraagd worden in te stemmen met de voorgenomen fusie. Als dat gebeurt, moet de samenvoeging van VIB en WBN dit jaar nog plaatsvinden. De verwachting is dat de fusie vanaf 2001 een positieve bijdrage levert aan het directe beleggingsresultaat per aandeel.

Reageer op dit artikel