nieuws

Universiteit krijgt woonfunctie

bouwbreed

Het gemeentebestuur van Franeker presenteerde begin dit jaar een visie op de binnenstad voor de komende jaren. Als rode draad door deze visie loopt het standpunt dat het centrum van Franeker een stuk gezelliger moet worden.

“Dat klink misschien wat oubollig, maar het is uiteindelijk wel ons doel om de sfeerbepalende elementen flink aan te pakken. Het wonen en winkelen in Franeker willen we in ieder geval aangenamer maken”, vertelt projectleider Binnenstad A. de Witte. “De visie die door de raad is aangenomen is nog niet echt concreet. Ik verwacht dat we uiterlijk begin volgend jaar starten met het concretiseren van de plannen. In ieder geval is het zeker dat de binnenstad meer autoluw moet worden. Momenteel hebben auto’s vrij spel in het centrum. Het verkeer kan echt overal komen. De winkelende voetgangers ondervinden daar logischerwijs veel hinder van. Daarom gaan we een groot deel van de parkeerplaatsen in het centrum verwijderen. Wij zijn van mening dat je de parkeergelegenheden moet concentreren om het autoverkeer terug te dringen. Of we een bovengrondse of ondergrondse parking gaan bouwen is nog niet bekend, maar dat er een centrale parkeergarage komt is zeker.” Verder is het volgens De Witte belangrijk om het wonen in de binnenstad te verbeteren. “Daarbij is het wonen boven winkels een belangrijk speerpunt. Er staan momenteel een aantal panden leeg. Die gaan we herontwikkelen en daarmee proberen we de woonfunctie van de stad te benadrukken.” Onlangs werd bekend dat een bouwcombinatie het voornemen heeft om de oude universiteit van Franeker te herontwikkelen. “Daar zijn we erg blij mee als gemeente. De GGZ Friesland gebruikt de oude universiteit nu nog als psychiatrisch ziekenhuis. De combinatie Binnen Lokatie Franeker wil het complex, dat midden in de stad ligt, een woonfunctie geven. Er zullen binnen enkele jaren herenhuizen, appartementen en seniorenwoningen in verrijzen. Dat is bijzonder belangrijk voor onze gemeente, omdat dit karakteristiek gebouw dan een belangrijke functie krijgt binnen de stad”, aldus De Witte.

Reageer op dit artikel