nieuws

Twee bouwers over voor bovenbouw HSL

bouwbreed Premium

De projectdirectie HSL-Zuid heeft twee van de drie overgebleven gegadigden voor de bovenbouw van de HSL-Zuid een uitnodiging tot onderhandelen (ITN) gestuurd. Het gaat om Infraspeed (Fluor Daniel, NBM Amstelland, Siemens, Deutsche Bank en ING) en Zuid Rail Group (Bechtel, Amey, Hyder Investments, Ove Arup, Duravermeer en Nuon).

De derde gegadigde – Fastrail met Alstom, Strukton, Volker Wessels Stevin, Tuc Rail, ABN Amro en HSBC Investment Bank – is afgevallen. Dit wordt bevestigd door een woordvoerder van de projectdirectie. Hiermee is een volgende stap gezet in de definitieve keuze van de infraprovider die behalve de bouw, ook de exploitatie van de rails voor zijn rekening moet nemen. De combinaties zaten al enige tijd te wachten op een beslissing. In de onderhandelingsfase komen nu zaken aan de orde als de risicoverdeling, de definitieve aanbieding en – als het goed is – de aansluiting tussen onderbouw en bovenbouw. Ondanks het feit dat de bouw van de onderbouw al is begonnen, kan de infraprovider nog invloed uitoefenen op de manier waarop de interface tussen onder- en bovenbouw gemaakt wordt. Dat kan de kosten voor de bovenbouw nog omlaag brengen. De projectdirectie verwacht dat het onderhandelingsproces een paar maanden zal vergen. Eind februari, begin maart zal een keuze moeten worden gemaakt tussen de beide overgebleven marktpartijen. Rond de zomer wordt de definitieve gunning verwacht.

Reageer op dit artikel