nieuws

Tegel- en sanitairbeurs Cersaie terug naar natuur en ecologie

bouwbreed

Tijdens de achttiende Cersaie in Bologna in Italië stond op het gebied van tegels en sanitair één ding centraal: terug naar de natuur waar het de badkamerinrichting betreft. En specifiek voor Nederland werd een lichte teruggang in de afname van Italiaanse tegels (vier procent) gemeld, terwijl de omzet ongeveer gelijk bleef in de eerste zes maanden van dit jaar.

Dat betekent dat bij de woningbouw minder grote vlakken betegeld worden, maar er verhoudingsgewijs meer wordt uitgegeven. Die tendens stemt overeen met de cijfers van vorig jaar. Toen daalde de omzet in ons land eveneens en was er zelfs sprake van een stijging (vijf procent) in het budget. Op de afgelopen Cersaie lag het aanbod aan tegels overduidelijk in natuursteenimitaties voor de vloer, met een accent op travertin en hardsteen. Veel fabrikanten hebben die neutrale plavuizen verlevendigd met quasi-versleten patronen en hout. Dit laatste varieërt van in verstek gezaagde latten tot inzetjes. Bovendien wordt geëxperimenteerd met glazuren in houtstructuur op keramiek. De prijs van dergelijke sierstrips ligt voorlopig vrij hoog. Bijna alle Italiaanse producenten maken voor de vloer gebruik van grès porcellanato, al dan niet gekalibreerd. Voor de bijpassende wanden – eventueel in monocottura uitgevoerd – staat wit nog altijd hoog genoteerd, gevolgd door zandgele natuursteenimitaties.

Mozaïek

De mozaïek-rage van enkele jaren geleden krijgt een vervolg in nieuwe technieken. Specialist Sicis introduceert dit jaar ‘metaalmozaïek’, met ovalen en zeskantige stukjes roestvast staal die geschakeld gezet kunnen worden, maar ook rood koper en gietijzer blijken zich te lenen voor inlegpatronen. Concurrent Bisazza houdt het op goud en brons. In een samenwerking met Ceramica d’Imola is een nieuwe serie uitgebracht met decorstrips van kleine glasstukjes in allerlei kleuren. Ze zijn tevens terug te vinden in de tegel zelf. Mozaïek slaat in de huidige vorm een brug naar de roestvast-staal-cultuur. De belangstelling daarvoor is op sanitairgebied iets gematigder dan voorheen. De tegelindustrie echter past aluminium en roestvast staal gretig toe in randen en strips, passend bij de kleine wasbakken in mat, geborsteld of hoog glimmend roestvast staal. Met steeds meer aandacht voor betegeling van keukens en toiletten.

Vierkante wasbakken

Toch vertoonde ook deze badkamersector tijdens de Cersaie een duidelijke hang naar tijdloze producten. De meeste wasbakken zijn vervaardigd van wit keramiek, bij voorkeur rechthoekig en staande op een tafel van hout of glas. Daarbij horen strakke rechte meubels, in wengé, peren- of kersenhout, gecombineerd met witte lak. De varianten, in sprekende kleuren, worden in ons land volgens diverse Italiaanse woordvoerders nauwelijks meer verkocht. Minimaal en ‘schoon’ design staat volgens hen voorop in Nederland en Duitsland. De kranenproducenten voegen aan de ecologische bewustwording tal van labels toe, met uiteraard water- en energiebesparing als verkoopargument. Nieuw is een filter dat het water dermate zuivert dat ook de smaak verbetert, met een waterteller die aangeeft wanneer het filter vervangen dient te worden (Ideal Standard).

Relaxen

Bij de baden en douches staat comfort en relaxen centraal, ook binnen beperkte afmetingen. Hydromassage raakt steeds meer ingeburgerd, waarbij de douchecabines nog luxer worden uitgevoerd om het bad te kunnen vervangen. Nieuw is de elektronische douchedeur van Albatros, waarbij de Box Onis de ondertitel Bioproject draagt. Een in de wand wegklapbare douche, Eclips, trok eveneens veel aandacht. En wie nog twijfelt aan de natuurlijke drang van de Italianen laat zich overtuigen door Ecolite van Samos, een cabine met multiplex zijflanken. Villeroy & Boch zet, zo bleek op de beurs, de vuilwerende sanitairvondst Ceramic Plus door in Active Care. Met dit systeem blijft alle keramiek 48 uur lang bacterievrij.

Reageer op dit artikel