nieuws

Superstaal verhindert vorming haarscheuren

bouwbreed Premium

Het materiaal heet cronidur en het gaat op aan kogellagers die tienmaal langer meegaan dan kogellagers uit gewoon staal. De kosten ervan liggen echter ook zo’n tienmaal hoger.

De eigenschappen van het materiaal voorkomen in hoge mate de vorming van haarscheuren. Fabrikant FAG Kugelfischer uit het Duitse Schweinfurt zoekt nu toepassingen waar prestaties zwaarder wegen dan kosten. Te denken valt aan de lagering van sneldraaiende motoronderdelen of zwaarbelaste bouten en moeren. FAG ontwikkelde het materiaal samen met de Ruhr-universiteit in Bochum en de Verenigde Smederijen uit Essen. De oorzaak van haarscheuren is carbid, dat bij het smelten ontstaat uit het koolstof in het staal. Koolstof geeft het staal de gewenste sterkte. De onderzoekers uit Bochum ontdekten dat stikstof het staal eveneens hardt. Het stikstof komt via de omweg van siliciumnitride in het materiaal. In de lichtboogoven valt dit poeder uiteen in silicium en stikstof. Met het aanwezige koolstof vormt het stikstof kogeltjes uit koolstofnitride. Die verdelen zich gelijkmatig in het staal en verminderen zo de kans op haarscheuren. Het aldus gevormde materiaal stelt weinig eisen aan smeerstoffen.

Reageer op dit artikel