nieuws

Steigerbouwer H&B De Rijke krijgt forse financiële impuls

bouwbreed Premium

Accountant Nico Brinkhuis en bouwondernemer Jan Hoencamp hebben steigerbouwer De Rijke uit het Gelderse Heteren een forse impuls gegeven. Hierdoor kan het bedrijf, met een welgevulde orderportefeuille, (financieel) kerngezond verder.

Hoencamp en Brinkhuis (H&B) zijn eind mei als financiële partners naast oprichter Willem de Rijke in het bedrijf gestapt en meteen bestelden beide heren voor een kleine twee miljoen gulden aan steigermateriaal bij de Nederlandse vestiging in Klundert van de Duitse producent Thyssen Hünnebeck. De buitenopslagruimte van het bedrijfspand op het bedrijventerrein van Heteren is echter vrijwel leeg: de steigers zijn verhuurd. “Willem de Rijke had een goed bedrijf”, zegt Brinkhuis. “Hij was in 1997 begonnen en had al die jaren een goedgevulde orderportefeuille. De debiteurensituatie was goed. Hij leverde vooral aan grote en middelgrote aannemers. Bovendien staat hij in de branche bekend om zijn vakkennis. En toch liep het financieel niet lekker. Na gesprekken met hem en zijn adviseur zijn wij erin gestapt.”

Tien diepladers

Hoencamp kende De Rijke ook al omdat deze het bedrijfspand van hem huurde en Brinkhuis kende hij als accountant: “We hebben de meer dan 16.000 vierkante meter steiger gekocht die De Rijke had en we hebben ruim 12.000 vierkante meter bijbesteld.” “Bij elkaar zitten we met een kleine 30.000 vierkante meter, waarvoor in deze regio een markt is. Het was trouwens een mooi gezicht, toen die tien diepladers met nieuw materieel hier in augustus aankwamen. Een indrukwekkende hoeveelheid ijzer.

Werkgebied

De taken zijn inmiddels verdeeld. Ieder doet waarin hij goed is: Hoencamp bewerkt met de titel van algemeen directeur potentiële en bestaande klanten, Brinkhuis zit, eveneens als algemeen directeur, bovenop de financiën en Willem de Rijke is technisch directeur. Het werkgebied bestaat in hoofdzaak uit het zogenoemde KAN-gebied tussen Arnhem en Nijmegen, maar gaandeweg komen de orders ook uit Zaltbommel en andere plaatsen wat verder weg. Daarnaast is het bedrijf ook over de Duitse grens actief. H&B De Rijke wil zich nog nadrukkelijker dan voorheen als steigerbouwer profileren. Brinkhuis: “We verhuren, monteren en demonteren steigers, een totaalpakket. We zullen niet verhuren zonder montage. Maar daarvoor heb je goed personeel nodig. We hebben enorm geboft met onze medewerkers. We hebben veertien man die gelukkig het bedrijf trouw zijn gebleven, vakmensen van wie er heel wat het vak van De Rijke hebben geleerd.” “In de nabije toekomst willen we dat alle medewerkers gecertificeerd zullen zijn. Een deel is dat nu al. En we hebben een keurmeester. We werken momenteel aan de VCA-certificering en een opleidingsinstituut in de buurt heeft gevraagd of wij in ons bedrijf opleidingen voor steigerbouwers willen verzorgen. Dat geeft wel aan dat we goed bekend staan.” Toch zal het bedrijf het de komende jaren vooral ‘rustig aan’ doen met eventuele groei: “Het is gewoon lastig om goede medewerkers te vinden”, aldus de twee investeerders.

Ontwikkelingen

“Ons bedrijfspand biedt uitbreidingsmogelijkheden en natuurlijk zullen we de ontwikkelingen in de gaten houden. Als onze klanten gaan vragen om middelen als rolsteigers of schaarplatforms, dan zullen we aan die vraag voldoen. We gaan daarbij niet doldriest voorop lopen, maar we zullen er ook niet achteraan bungelen. Dit gebied, het KAN-gebied, en de ontwikkelingen rond het goederenknooppunt Valburg, hier vlakbij, geeft ons veel mogelijkheden. En daar zullen we bovenop zitten.”

Reageer op dit artikel